Неисплаћене плате

Марина Чигоја
Неисплаћене плате

Без обзира на то што је разарајући талас економске кризе донекле заобишао Републику Српску и што се до сада, бар у јавности, говорило једино о грађевинарству, металургији и дрвопреради, као главним жртвама негативних економских токова, податак да трећина радника у РС нередовно прима плату показује да нешто не штима.

Да је криза узела данак и на овим просторима, нико не спори, али озбиљне проблеме у функционисању економског система било које земље, обично најприје открије неликвидност привреде. Тако је и сада.

Нимало утјешна чињеница није ни то да у сектору грађевинарства чак 50 одсто радника на плату чека и до осам мјесеци. Ништа боља ситуација није ни у металској индустрији, гдје око 42 одсто радника на зарађену плату чека и до десет мјесеци, а процјењује се да око 40 одсто радника у секторима пољопривреде, дрвне и текстилне индустрије на плату у просјеку чека од три до девет мјесеци.

Нису ли ово подаци којима би крајње озбиљно требало да се позабаве сви релевантни фактори у овој земљи, од законодавних и извршних до контролних органа?

Није ли вријеме да коначно неко стане и на страну радника и омогући им макар оно минимално - право на плату, ма колика она била?

Очигледно је да је читав свијет у кризи и да нисмо једини који имају ових и сличних проблема и то не би требало да буде проблем признати, али криза сасвим сигурно није и не може бити једино оправдање за ове узнемирујуће податке.

Несумњиво су многи овај кризни период искористили и за сопствено богаћење, а на уштрб плата радника, али исто тако, ако не сопствена, онда бар инострана пракса, морала би да нам буде водиља - да се таквима мора стати украј.

Хоће ли надлежни имати снаге и воље да се позабаве овим проблемом или ћемо овако наставити, па докле стигнемо, питање је које свима стоји над главом?

Aко је ико до сада имао стрпљења са кризом, онда су то радници и јасно је да су у свему томе најгоре и прошли. Aли треба ли кола увијек на њима да се ломе? Одговор на ова питања одавно би требало да буде НЕ!

Улагање у производњу, отварање нових радних мјеста, побољшање тренутне позиције предузећа, а самим тим и положаја радника, као и кажњавање оних који намјерно избјегавају исплаћивање плата, требало би да буде приоритет свих у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана