Неискоординисана координација

Жељка Домазет

Колико је механизам координације искоординисан и на који ће начин БиХ да се договара на путу ка Европској унији најбоље говори чињеница да је овај најважнији документ за ову земљу од Дејтонског споразума до данас у Савјету министара усвојен иза блиндираних врата.

О овој одлуци није информисана ни јавност, ни Парламент БиХ, ни, не дај боже, владе ентитета, нити било која институција која је требало да буде обавијештена.

То, само по себи, довољно говори о томе колико се у овој земљи поштује њена уставна структура и колико у овој земљи има спремности за договор.

По ономе што се више могло сазнати иза кулиса, а не од званичника, који су дужни да раде и о ономе што ураде и о чему донесу одлуке обавијесте и јавност и институције на које се одлуке односе, јесте да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић негдје далеко од очију јавности, на само њему знани начин, склапао овај документ.

Чињеница да је Звиздић о усвајању овог документа ћутао двије седмице, да је избјегао одговорити јавности због чега је то чинио и зашто је обмануо и јавност и посланике, сама по себи говори довољно да у свему томе има нешто мутно и сумњиво.

Спорније од Звиздићевог у свему овоме је понашање тројице министара из Српске, чији је задатак да штите интересе РС у институцијама БиХ. Одмах након објелодањивања усвајања документа, оштро је реаговала и Влада РС и сви значајни званичници из Републике Српске, док су тројица министара из РС у Савјету министара оставили јавност без објашњења зашто се све овако догодило. Мирко Шаровић отишао је за важнијим пословима - у Атину да расправља о заштити Средоземног мора, Драган Мектић вели да му је речено да је Српска дала зелено свјетло и да је све усаглашено, а министар иностраних послова Игор Црнадак сматра да нема потребе било шта да објашњава.

Јасно је да је на самом старту све погрешно кренуло и да са таквим начином рада ова земља неће стићи нигдје, а камоли у ЕУ. Механизам координације, којим маше Савјет министара, изгубио је главне координате и ову земљу може одвести само на погрешан пут.

Када се све сабере, видимо само да је координација очигледно остала без механизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана