Нехру и Насер без Тита

Дарко Момић

Ко год би у нека боља времена од прије двије-три деценије чуо Нехру и Насер на ум су му падали некадашњи шефови Индије и Египта Џавахарлал Нехру и Гамал Абдел Насер, који су са Јосипом Брозом Титом у јеку хладног рата ударили темеље Покрета несврстаних.

Од Титове смрти су прошле безмало четири деценије и данас га се повремено сјете и спомену само ријетки носиоци партизанске споменице и носталгичари, док се остале двојице утемељивача Покрета несврстаних, који су овај свијет напустили и прије Тита, данас вјероватно ријетко ко сјећа. Покрет који су утемељили их је над‘ивио, али распадом Совјетског Савеза и Варшавског пакта и престанком блоковске подјеле и окончањем хладног рата “несврстани” су потпуно изгубили на значају и више немају практично никакву улогу у геополитичким играма.

Тита, дакле, одавно нема, а новог ни на видику, али су зато на сцени неки нови Насери и Нехруи. На‘алост, ови данашњи ни по чему се не могу мјерити и поредити с историјским др‘авницима из Индије и Египта. Овај данашњи Насер, презимена Орић, опту‘ени је ратни злочинац који се донедавно са пуним успјехом бранио од опту‘би за злочине над Србима. Хашки трибунал га је правосна‘но ослободио опту‘би, док је Суд БиХ тек недавно поништио првостепену ослобађајућу пресуду и нало‘ио поновно суђење. Према досадашњој пракси, само наивни се могу надати да ће Насера стићи заслу‘ена казна и да ће из правосудне институције смјештене у бившем логору за Србе стићи правда за Србе.

А најбоља потврда да су овакве тврдње тачне, а зебње оправдане, није случај Насер, већ Нехру. За оне који су пропустили, Нехру Ганић је бивши припадник Армије РБиХ против кога је Суд БиХ (кхм!) потврдио опту‘ницу за злочине над Србима код Илијаша. Истом том суду није сметало да Нехруа прије два дана позове и саслуша у својству вјештака на другом суђењу његовим сународницима, такође за злочине над Србима. Ако је то некоме нормално, онда ово џаба чита.

Али, да се вратимо на правог Насера и Нехруа. Принципи на којима су са Титом утемељили Покрет несврстаних су узајамно поштовање територијалног интегритета и суверенитета, узајамно ненападање, узајамно немијешање у унутрашње послове, једнакост и узајамна корист те мирољубива коегзистенција.

Елем, ко будућност БиХ или, још прецизније, Републике Српске и Федерације БиХ не види у ових пет принципа, већ очекује да Суд БиХ својим пресудама допринесе њеном јачању, тај се одавно сврстао на једну страну. А на њој сигурно није будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана