Негирање Инцка

Дарко Момић

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручио је да је спреман наметнути Закон о забрани негирања геноцида у БиХ уколико тај закон не буде усвојен до 11. јула наредне године.

“Све европске земље имају Закон о забрани негирања холокауста. У мојој земљи је један енглески историчар добио три године затвора, јер је рекао да холокауст не постоји”, рекао је Инцко.

Он није прецизирао шта треба да садржи предметни закон, али је перфидно упоредио холокауст који је верификовала историја са страховитим ратним злочином и грозоморним стријељањем ратних заробљеника у Сребреници који је неспорна чињеница, али који Срби никада неће оквалификовати као геноцид. А неће из простог разлога што је такву квалификацију том страховитом злочину дао суд за који је ратни злочинац један опскурни историјски лик попут Биљане Плавшић, а није један ратни командант под чијом командом је чињен зулум над подрињским Србима као што је Насер Орић. И тачка.

Тај и такав суд неће проћи тест историје, исто као што Валентин Инцко и његови претходници нису заслужили пролазну оцјену, јер нису одговорили задатку. Најбољи доказ за то је данашња ситуација у БиХ, односно политички и друштвени односи у овој накарадној земљи.

А томе да двије и по деценије послије крвавог грађанског рата и трагичног сукоба народа никад нису били гори међунационални и што је још погубније међуљудски односи у БиХ, највише су допринијели управо високи представници својим потезима, наметањем правних и уставних норми, смјенама и санкцијама и креирањем правосудних и других институција које су послужиле само за ухљебљавање још неколико стотина или хиљада буквално и дословно “ухљеба”.

И неко треба да тврди или се нада да ће се све то промијенити и да ће свима бити боље зато што ће историчарима бити забрањено да преиспитују хашку “истину”, а адвокатима практично онемогућено да бране клијенте оптужене за геноцид.

Или се неко нада да ће Срби дозволити да им се налијепи етикета геноцидног народа, што суштински и јесте циљ, а закон чије наметање најављује Инцко и није ништа друго него корак ка том циљу.

Да будемо јасни, у Сребреници је почињен страховит злочин и они који су за то одговорни треба да труну у паклу. У првом реду због невиних жртава, а у другом због љаге коју су нанијели народу којем, нажалост, припадају. Али није био геноцид. Геноцид је починио земљак Валентина Инцка током Другог свјетског рата. И то нико не може да негира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана