Недостижна правда

Свјетлана Шурлан

У судовима и тужилаштвима у БиХ застарјеле су стотине предмета и правду су тако избјегли многобројни починиоци кривичних и прекршајних дјела.

У исто вријеме покренута су само четири дисциплинска поступка против судија и тужилаца због наступања застаре кривичног гоњења и застаре вођења прекршајног поступка.

Због немара судија и неодговорности руководилаца судова током 2014. године застарјела су укупно 634 различита предмета, чак 228 њих у којима је постојала кривична одговорност.

За нешто више од половину кривичних предмета судијама је оправдање била недоступност оптуженог, док за остале застаре нема оправдања.

Поред тога, у тужилаштвима је кривично гоњење застарјело за 363 лица, и то прије подизања оптужнице.

Било је случајева да и у суд стигне предмет који је застарио, па од казне опет нема ништа.

С обзиром на то да у БиХ стотине "тежих" криминалаца не одговара, сасвим је оправдано очекивати да не одговарају ни они који чине прекршаје.

Само за годину застара покретања или вођења поступка у прекршајним предметима наступила је у 406 предмета.

И тако сваке године стотине предмета застари, одговорне не стигне правда, а правосуђе и даље ради по истом принципу.

Иако је прописано да се предмети у којима наступи застара достављају дисциплинском тужиоцу ради утврђивања одговорности тужилаца, одговорност очигледно изостаје.

Иако је дисциплински тужилац регистровао више од 400 таквих предмета, лани су покренута свега четири дисциплинска поступка, а за посљедњих пет година регистровано их је свега 18.

Какве су им казне изрицане најбоље показује то што и даље стотине одговорних за различито кршење закона слободно шета на слободи.

Судије и тужиоци све што им се замјера виде као напад на независност правосуђа, па тако критике на њихов рад најчешће изостају, а о неким санкцијама за нерад не треба ни говорити.

За то вријеме правда и даље не стиже криминалце, убице, лопове и друге који на различите начине крше закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана