Недостаје и полицајаца

Милош Васиљевић
Недостаје и полицајаца

Није риједак случај да у Српској и БиХ недостаје радника, потражња је најчешће у гранама угоститељства, туризма и грађевине, али ипак сада имамо податке да недостаје и полицајаца, за којима вапе у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ.

Тешко да можемо проћи поред неке кладионице, пекаре или кафића, а да не пише оглас: “Тражимо радника”. Ако се одлив становништва настави у мјери као што је посљедњих неколико година, доћи ћемо у ситуацију да ће бити пуно упражњених мјеста, чак и на позицијама које су и не тако давно биле атрактивне, јер све више људи због лоших примања бјежи и од послова у администрацији.

Ипак, сада смо отишли и корак даље, јер недостаје радника и у државним службама, а полицајци су прави примјер за то.

Пуно је разлога зашто је то тако, први од њих је одлазак младих у европске земље који тражећи боље услове за себе и породицу иду трбухом за крухом, највише у Аустрију и Њемачку, за које купују карту у само једном смјеру.

Други је пензионисање, односно бенефицирани радни стаж, због чега млади одлазе у пензију, уз боловања која су неминовност.

Ово су само неке од чињеница зашто су Агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ затражиле зелено свјетло од Савјета министара за запошљавање 80 полицајаца.

Посла је на претек, а полицајаца све мање, па су приморани да освјеже кадар, унаприједе рад, а за то им требају свјежа крв и појачање.

Према распореду, Дирекцији за координацију неопходно је 50 полицајаца, док СИПА недостаје 20 за обављање безбједносних задатака који су им у опису посла. Недостатак полицајаца одражава се на нормалан процес рада, а због миграната, којима је БиХ транзитна земља, фали их и у Граничној полицији. Оно што морамо примијетити јесте прилив радне снаге из земаља са, вјеровали или не, лошијим стандардом од нашег, гдје предњаче Турска, Палестина, Непал и Пакистан, па се поставља логично питање, може ли се овдје пристојно живјети и да ли је “бијег” оправдан?

Финансије су кључни сегмент у којем се не можемо борити са моћним економијама европских и свјетских земаља, ланцима привредних гиганата, већим избором послова, а то су неки од разлога зашто нас је све мање.

Ипак, биће ово одлична прилика за све младе који себе виде у овој бранши да као полицајци своју каријеру граде у БиХ, али и, што је још важније, да стварају породице на вјековним огњиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана