Недодирљиви Дудаковић и његови јарани

Жељка Домазет

Правосуђе БиХ од свог постанка до данас није уједначило критеријуме када је ријеч о поступању према осумњиченим и оптуженим за ратне злочине

Примјера за то има напретек. Један од драстичнијих је примјер бившег команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића. И поред чињенице да су жртве дуже од двије деценије чекале да се нађе иза браве, одмах након хапшења по одлуци Суда БиХ пуштен је да се брани са слободе.

Нажалост, није ни ту крај “чудима” у овом случају. Након пуштања на слободу уз загрљаје и пољупце, Дудаковића је, међу осталим “фановима”, дочекао и специјалац Федералне управе полиције, који, по свему судећи, Дудаковића одавно добро познаје.

Иако свако има право да подржава и дочекује кога год хоће, па и Атифа Дудаковића, у овом дочеку има неколико и те како спорних и забрињавајућих ствари.

Прије свега, Дудаковић је пуштен уз мјере забране, а то да ли их поштује треба да провјерава управо полиција у Федерацији.

Друго, чињеница је да се случај против Дудаковића тек захуктава, па се поставља логично питање да ли ће Дудаковић захваљујући овом пријатељству бити у предности јер би лако могао да дође до свједока, њихових изјава и других важних информација, чиме би се поступак против њега ометао. У његову корист, наравно.

И треће, зашто уопште припадник полиције дочекује човјека против кога је у току процес због ратних злочина по изласку из притвора?

Занимљиво је да надлежни у овом случају имају само образложење да је специјалац поздравио Дудаковића у приватном аранжману и да их од било какве одговорности пере чињеница да нису били у униформи нити на службеном задатку. Још је занимљивије да је и у оваквим стварима код нас важе двоструки аршини. Док је у ФУП-у, који се бави случајевима ратних злочина слика његовог припадника са осумњиченим за то кривично дјело приватна ствар, у Оружаним снагама БиХ је на примјер, постављање на “Фејсбук” слике капе која подсјећа на капу Ратка Младића и фотографисање са сином осумњиченог за ратни злочин разлог за дисциплински поступак и истрагу полицијских органа.

Када се све ово има у виду јасно је као дан да Дудаковић и њему слични, као и њихови јарани у овој земљи имају повлашћен положај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана