Недодирљива корупција

Жељка Домазет

Да БиХ нема озбиљну намјеру да се обрачуна са корупцијом најочигледније показује однос институција ове земље према поодавно основаној Агенцији за борбу против корупције и координацију борбе против корупције.

Ова агенција, која по слову закона треба да врши неку врсту надзора над институцијама које би требало да санкционишу корупцију, надзор над самим институцијама, када је ријеч о појави корупције, као и да ради на превенцији да се ова пошаст не би тако драстично ширила, остављена је на голој ледини и онемогућена да ради оно што јој је посао.

О томе колико је надлежнима у овој земљи стало до тога да корупцију сасијеку у коријену, најбоље говори податак да је само један службеник Агенције ангажован да се бави онима који пријављују корупцију међу 22.000 запослених државних службеника колико их има у институцијама на нивоу БиХ.

Агенција, у којој је планиран мали број запослених, није успјела да ангажује ни трећину потребних људи, а међу онима који раде нема ниједног правника, аналитичара, државног службеника задуженог за пријаве корупције, запосленика задуженог за писарницу, архиву, лектора, преводиоца...

Мада је менаџмент ове агенције годинама вапио за тим да им буду обезбијеђени како кадровски, тако и сви други услови за рад, Савјет министара се правио и глув и нијем на ове вапаје.

Агенција је поред свих недаћа кроз које од оснивања пролази дуго била подстанар у неадекватним условима и када су институције коначно одлучиле да им обезбиједе радни простор уселили су у још неусловније просторије.

Запослени су принуђени да прескачу столове, а изложени су и пријетњама оних који им упадају како им падне на памет.

Буде ли се ова земља према корупцији односила као према агенцији која треба да се бави овом рак-раном друштва - а то значи да је није брига, сасвим је сигурно да ће корупција у БиХ постати "биљка која најбоље успијева".

Тло су јој на све начине добро припремили, још само остаје да је добро његују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана