(Не)дисциплина

Ведрана Кулага Симић

Многе институције БиХ, у посљедње вријеме, крај сваке године дочекају са више запослених особа него што су их имали почетком године, али и подебљом фасциклом у којом су сложени захтјеви за преиспитивање понашања оних који су на њиховом платном списку.

Да је тако било и прошле године, посвједочили су извјештаји о раду Управе за индиректно опорезивање (УИО) и Граничне полиције БиХ, чији су надлежни имали пуне руке анализирајући грешке и изричући санкције радницима који су се оглушили о правила домаћинског понашања, која би требало да буду неупитна за све који се налазе на њиховим платним листама.

Због повреда службене дужности, УИО је покренуо прошле године 98 дисциплинских поступака, односно дупло више него 2013. Скочио је и број суспендованих са дужности и то са 13, колико их је кажњено на тај начин током 2013. године, на 49 случајева, колико је евидентирано лани. Највише радника кажњено је јер су завршили у притвору.

У Граничној полицији БиХ су, опет, поједине полицијске службенике на радном мјесту проналазили са алкохолом и јастуком под главом. Нема шта, преданост послу на дјелу.

Због неизвршавања пословних обавеза на столове надлежних у Граничној полицији лани су спуштена 92 приједлога/захтјева за покретање дисциплинског поступка због сумње да су неки из њихових редова показали на дјелу шта је недисциплина. На тој листи била су имена и презимена 108 полицијских службеника осумњичених да су починили тежу или лакшу повреду службене дужности, што је двоструко више него годину раније.

Појединци су тако неоправдано били одсутни са дужности, нису носили униформе, наоружање или опрему, а забиљежено је и да се нису фино понашали ни према колегама, а ни према посјетиоцима, те да су им теже повреде службене дужности биле слађе. Оне се односе на неизвршавање и непажљиво извршавање задатака, те кршење јавног реда и мира.

Случајеви који су лани уочени у Управи и Граничној полицији БиХ лани, нажалост, нису усамљени, односно изоловани јер и многи други надлежни у институцијама широм ове земље сваког мјесеца потписују одлуке за санкционисање оних чије понашање није у складу са правилима куће.

Какво је стање у њима показаће се током идућих мјесеци када и извјештаји о раду са њихових адреса угледају свјетлост дана. Ако и њихове листе непослушних буду дупло дуже него годину раније, мораће се размислити да ли су им казне довољно велике или ће морати да љествице дижу још више.+++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана