Неће ово вјечно трајати

Данијела Бајић

Идемо опет Јово наново. Владајући су због погоршане епидемиолошке ситуације поново ставили катанце на школе и такав потез је, очекивано, узбуркао родитељске духове и подијелио јавност.

Разумљива је љутња родитеља који су од недјеље поподне, кад су чули ову вијест, имали само неколико сати да за сутра ангажују некога ко ће им чувати дјецу.

И ту опет долазимо до, у ово недоба, толико спомињаног термина “недостатак толеранције”, јер смо се сви због короне, на овај или онај начин, морали жртвовати. И сад је онлајн настава највећи проблем на свијету?

Разумљива је критика и поређење са неким другим (неразумним) одлукама Републичког штаба, али се повратак ђака кућама морао кад-тад догодити. Рекордни бројеви заражених су најбоље оправдање за све.

- Шта су они криви, па рекли сте да дјеца једина поштују размак и носе маске - углас ће критичари, уз додатак да се чак писало и о томе да најмлађи не преносе корону.

Најмлађи су и најмањи проблем. Средњошколци слободно вријеме сигурно неће проводити код куће или у природи, као што нису ни на почетку пандемије, када су пунили кафане.

Многи ће се сложити да је угоститеље потребно пустити да раде, јер од тога људи живе, али потребно је донијети и неку мјеру која ће младе ограничити да не хрле у кафане, углавном једне те исте.

Само се тако неки ефекат може постићи. Не морамо сви пити кафу у истом кафићу од толико локала у граду, јер ово неће вјечно трајати.

Хладно и ружно вријеме ће вјероватно утицати на повећање броја људи у тржним центрима, продавницама и градском превозу, јер морају негдје да изађу. Зато сви заједно морамо бити одговорни и опрезни, ако не због оних које не познајемо, онда због оних који нам живот значе.

Само тако ћемо успјети да побиједимо овај нови талас короне, помогнемо себи и свима око себе, јер ко данас заиста са сигурношћу може да каже било какву процјену везану за начин преноса ове пошасти која је уздрмала планету?

Од почетка пандемије се све ради ад хок, уз различите процјене и одлуке од државе до државе, а на становништву је да то прихвати и колико-толико се придржава прописаних мјера. Ако ништа, бар смо се увјежбали у првом таласу, а наставници и дјеца су уходани и знају шта да очекују.

Зато се сви заједно дозовимо памети и спакујмо дјечје торбе до неких срећнијих времена. Јер тако мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана