Неће она нигдје

Данијела Бајић

“Гдје ћеш за Нову?” из прошле замијенило је питање: “Јесу ли твоји сви добро?” из ове године. Такве реалности одавно су свјесни угоститељи који, умјесто воајерисања у меније конкуренције “У кафани преко пута је прво пиће бесплатно, ми ћемо убацити сендвиче прије дочека и са два пића повећати цијену на 70 КМ”, у ово доба праве прорачун губитака јер прослава Нове године у кафанама највјероватније остаје немогућа мисија за ко зна до када.

Рачуница није пала само у том сегменту, па је тако угоститељска каса готово преполовљена у односу на ону лањску из трећег квартала. То у преводу значи да раја више не пије кафе као што је пила.

Хладно је за баште, а није баш свако храбар да га чај или кувано вино угрије у затвореном простору. Чак је и питање: “Ко пјева на тргу?”, које се претходних година могло чути већ у октобру, постало дегутантно и мало коме интересантно. Чак и ако се општине и градови одлуче да организују неки вид прославе, због читаве ситуације је мало вјероватно да ће се много људи одлучити за ту опцију. Дакле, трошиће се штекови из кућних шпајзова, док ће они из угоститељских објеката остати углавном недирнути. “Супруга и ја за Нову стижемо из Штутгарта у Бањалуку”, из прошле замијенио је одговор: “Неће она нигдје” из ове године. Тако ће због пандемије изостати и традиционална гастарбајтерска размјена евра у марке у бањалучкој Господској улици, а дефинитивно најболнији ударац испод угоститељског плексуса је заштитни знак новогодишње прославе, у којој Словенац на сав глас пјева Цецин хит док плаћа пиће цијелој кафани, а који овај пут нећемо гледати.

Не рачунајући најцрња предвиђања за најлуђу ноћ, и резервације за изнајмљене собе су већ сад преполовљене, а поједини хостели октобарске госте бројали су на прсте једне руке. Неће нико у изолацију кад се врати назад, то је сигурно један од разлога. Па ће тако, умјесто пара у хармоници и бакшиша конобару из родне груде, наши људи “преко гране” евре трошити углавном на СМС поруке упућене породици и пријатељима, а које ће “ДМ сат” или “БН мјузик” уредно пуштати као подлогу, уз Бајагине бисере расуте по цијелом свијету.

Дакле, бар док све ово не прође, остају у расијању. Због свега наведеног, није јасно зашто угоститељи и хотелијери апелују на власти да им за новогодишње празнике ипак омогуће несметан рад, уз поштовање епидемиолошких мјера. Чак и у случају, по њих, најбољег сценарија, простори би им вјероватно опет били полупразни, по угледу на касе. Корона је дефинитивно промијенила свијест код људи па би се, чак и ако су суочени са неком екстра примамљивом понудом за прославу, већина одлучила на кућну варијанту. Дакле, “Нетфликс” и ХБО. Ништа кафана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана