(Не)брига

Свјетлана Шурлан

Јасан правни систем и повјерење у контроле институције красе сваку уређену државу. Такво нешто БиХ неће красити никада, а можда ни тада, к’о што би рекли...

Зашто? Зато што је наопака од постанка, а посебно од када су се у њој уз помоћ разних "државника", како домаћих, тако и међународних, учауриле разноразне дирекције, агенције, управе, канцеларије... те многобројне друге институције чији је једини задатак да троше паре и ништа више. То се свакодневно доказује и показује на најједноставнијим примјерима...

Прописи за функционисање и правну снагу БиХ су тек половични, а за спровођење и тих половично написаних закона не постоје довољно јаке институције, иако се оне, успут речено, сваког дана упињу да се тако представе.

Једна од њих је и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која, истини за вољу, нешто ради, али свакако не све оно што јој је прописима одређено.

Тако годинама у складиштима пропада роба која је одузета у царинским прекршајима, а којом треба да управља УИО. Сва одузета роба, од акцизне, техничке и текстилне, па до прехрамбене и на крају возила, складишти се у истим просторијама и заједно пропада, кисне, труне, буђа...

Свакодневно пада вриједност од 9,6 милиона марака на колико је процијењена одузета роба, док се истовремено годишње за складиштење из буyета издваја З50.000 марака.

Одговорни су сви, од УИО, свих њених досадашњих директора, до Савјета министара БиХ и свих оних који су предлагали и доносили одлуке којима је тобоже требало да буде побољшан живот становника у БиХ.

Резултата нема, милионска роба пропада зарад нечијег рада, пардон, нерада, и то евидентног. Срамота! Срамота из простог разлога што пропада храна, а има толико јавних кухиња. Срамота јер пропада одјећа, а има толико породица које преко Црвеног крста траже мајицу или панталоне за своје дијете. Срамота јер пропадају аутомобили, а болесници чекају часовима да их из домова здравља превезу до болнице... Срамота јер олако пропадају милиони марака, а пара за многе пријеко потребна ствари нема. Срамота за цијели систем који није урадио ништа да буде боље и јер се прихватио посла коме није дорастао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана