Небо је далеко

Ведрана Кулага Симић

БиХ на својим леђима носи бројне незавршене послове, пуста обећања, те пробијене рокове и мало је оних који вјерују да ће та пракса бити промијењена у скорије вријеме.

Јасно је да постоје послови које није могуће завршити "преко ноћи", али има и оних на које је раније могла бити стављена тачка, али није. Један од њих је преузимање пуне контроле над небом изнад БиХ.

Немар надлежних и склоп других околности довели су до тога да је ова земља у протеклим годинама "у облацима" изгубила више десетина милиона марака јер није била спремна и способна да заврши преузете обавезе.

Такав однос према небу изнад своје територије омогућио је да Београд и Загреб, од прелета, зараде доста новца и тако сваке године.

Ситуација у тој области је коначно, иако са вишегодишњим кашњењем, мало поправљена крајем 2014. године када је БиХ од комшија преузела контролу над доњим дијелом неба изнад своје територије и почела да убире милионе по том основу.

Можда је тај дуго очекивани залет довео до тога да надлежни изађу са увјеравањима да ће и горњи слој бити под контролом домаћих контролора ускоро, али то ускоро још није стигло.

Стигао је нови рок у виду новог обећања да ће тај посао бити завршен до краја наредне године.

Прича о преузимању контроле над небом траје предуго, али је драматичније то што је у БиХ постала пракса да важне ствари веома често остају у запећку.

Доста тога треба промијенити како би ова земља, оваква каква јесте, зарад оних који желе будућност у њој, коначно могла да крене даље. Да изађе из овог живог блата у који је запела.

Охрабрујуће звуче одговори из надлежних институција у вези са преузимањем неба. Кажу да раде и да ће дати максимум да би БиХ коначно контролисала простор изнад себе и зарадила на основу тога, колико год може, као свака нормална земља.

БиХ, ако жели да постане нормално мјесто за живот, мора да да све од себе и да се врати на праве правце који воде у бољу будућност. Започети послови морају бити завршени, а само један од њих је и потпуна контрола над небом.

Најмање нам треба да опет за годину и нешто дуже стављамо поново прст на чело и тражимо разлоге којима бисмо оправдали нови неуспјех и саопштили нове рокове за преузимање неба, чиме у неповрат одлазе милиони марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана