Небо и Кина

Жељка Домазет

Да у институцијама БиХ треба обавити дебело спремање и да неко за јавашлук треба да одговара показује и најновији примјер Агенције за пружање услуга у цивилном ваздухопловству БиХ или како је скраћено зову БХАНСА.

Наиме у тренутку када БиХ треба да преузме своје небо за чију контролу већ годинама надлежне сусједне нам државе Србија и Хрватска умјесто узимају велике новце, руководство БХАНСА је лагодно о трошку државе отпутовало у Кину на "сајмовање".

Руководство које је именовано прије пет година и које је са статусом вршиоца дужности цијели тај период није нашло за сходно да се у најважнијем моменту, па макар у крњем саставу, нађе у земљи и да устроји комплетно преузимање властитог неба. Сматрали су да је од неба њихове земље важнија Кина и сајам јер су тамо веле покушали откочити блокаду која је настала у ангажовању фирме за резервне дијелове и поправке. То су тамо успјели учинити (мада у Савјету министара тврде да нису), али их је по повратку сачекао закључак Савјета министара да ће бити смијењени. Да је у Кину требало отићи јесте и да је ангажовање фирме веома важно такође стоји, али се оправдано поставља питање да ли су тамо у оваквом тренутку морали да у Кини иду баш и директор и замјеници.

Руководство БХАНСА се много не обазире на најаве о смјени тврдећи да први човјек Министарства транспорта и комуникација Дамир Хаџић ни до данас не зна да БиХ своје небо не преузима на контролу сада, него да ће се то десити за мјесец и по дана. Упозоравају да ништа није предузето у вези са међународним уговорима са сусједним земљама о контроли неба, те да је недопустиво да још нису склопљени уговори са фирмама када је ријеч о резервним дијеловима и одржавању.

Било како било због несређених и неуређених, па и недопустиво лоших односа прво унутар БХАНСА, па онда између БХНСА и Министарства оно што се дешава са преузимањем неба изнад ове земље могло би да резултира још једним невиђеним скандалом који је отишао из ове земље.

Да ли ће на наредној сједници Савјета министара заиста доћи до смјена и именовања новог руководства БХАНСА па макар и са епитетом вршилаца дужности, како је Хаџић најавио, остаје да се види.

Ова институција у сваком случају мора да добије и руководство које није вд. Али чињеница је да су у БиХ именовања на позиције гдје се врти велики новац увијек била најинтересантнија. Да ће бити ватрено и овдје, јасно је као дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана