Не видимо се у Приједору

Жарко Марковић

Једино што се у Приједору у недјељу није могло десити су - промјене.

 

На једној страни била је структура која је тамо владала 16 година, на другој екипа која влада посљедњу годину, а има и запажен учинак током претходних 16 у власти. Били су то најбеспотребнији избори у историји Републике.

Бити шокиран због мизерне излазности у таквим условима значи бити потпуно искључен из овдашњих политичких процеса. И када су локални политички полигони нудили појаве које би заиста могле бити назване промјеном, излазност је била једва преко 55 одсто. Близу половине становника Републике, којој ће, Боже здравља, до наредних општих избора бити враћен сијасет одузетих ингеренција, није заинтересовано за излазак за гласање и то је појава коју уочи сваког избора анализирају стручњаци. И све остане на анализама.

Опозиција у Српској већ деценију и по нема начин да пробуди успаване гласаче па имамо ситуацију да нам изборе одлучују они који знају за кога ће гласати и без кампање.

И то је легитимно. Али, послије тога не вриједи кукати.

Уочи приједорских избора неки су били склони да повуку паралеле са Билећом 2010, када су у том градићу грађани изабрали опозиционог кандидата за начелника, на чему су тадашњи СДС и ПДП темељили оптимизам за опште изборе који су услиједили у октобру. "Видимо се у Билећи", међутим, за десет мјесеци претворило се у "Лаку ноћ, Републико Српска".

Коме послије 15 година власти СНСД-а није јасно да кључни пакет гласова у Српској није могуће освојити халабуком на порталима, повременим локалним побједама и оштрим језиком на друштвеним мрежама, њему и није мјесто у политици. Осим ако у тој работи не плива из других разлога.

Јер, да се не лажемо, овдје није лоше бити опозиција. Плата добра, одговорност никаква. Можеш да радиш без плана, како те вода или неки медији носе.

Приједор у недјељу није постао нова Билећа. Опозиција је тврдила да из тог града крећу промјене и да ће та побједа најавити тријумф 2022. Све је завршило са "Не видимо се у Приједору". Остала је најава анализа у стилу Младена Босића, који је сваки пораз СДС-а добро анализирао и поново губио.

И шта након нове анализе? Поново на портале и друштвене мреже у стилу "Е јесам им рек'о"? Испаде да је међу опозицијом најреалнији Ненад Нешић, који је тек годину у том друштву, са поруком да су у Приједору потрчали да "дијеле функције којих нема". Ако сте опозиција, а Нешић у вашим редовима дјелује најреалнији, то је разлог за озбиљну забринутост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана