Не раде, ал' добро зараде

Драгана Орловић

Да се нерад у појединим институцијама добро награђује, најбољи примјер је Комисија за концесије БиХ, која већ годинама троши новац из буџета без икаквих резултата.

Ова комисија основана је још 2005. године, али од тада па до данас није издала ниједну концесију.

И док својим "резултатима рада" веома јасно доказује колико, у ствари, корисну сврху нема, финансијски извјештај са друге стране показује да трошкове и те како има, а њено постојање пореске обвезнике само током прошле године коштало је 944.000 марака.

Највећу корист што ова Комисија за концесије све те године постоји дакако имају запослени, и то њих 14.

Е, за тих 14 радника лани је по основу плата и накнада плаћено укупно 418.209 КМ. Мало ли је.

Сваки од њих је у просјеку мјесечно зарађивао 2.489 марака, па не треба бити неки врсни математичар и израчунати да су то чак три просјечне плате у БиХ.

Три плате за један мјесец без икаквог посла. Је ли то посао из снова? Или овдје ипак нешто не штима, и поред тога што је Канцеларија за ревизију институција БиХ дала позитивно мишљење за њен прошлогодишњи рад?!

Да апсурд буде већи, ту је и само признање у Комисији за концесије БиХ, у којој се слажу да су институција без посла, али да за то нису они криви, већ надлежна министарства и спора динамика развоја концесионог тржишта у БиХ.

Посла нема, али плате има.

Јесмо ли ми заиста тако богата земља која може себи да приушти луксуз да годишње издваја стотине хиљада марака за институцију од које нема никакве користи, или свјесно жмиримо и дозвољавамо да несметано постоје сувишне институције?

То је проблем који се већ годинама гура под тепих, а који са друге стране производи гломазни апарат администрације што сваким даном односи новац, и то новац народа. Крајње је вријеме да се нешто с тим у вези предузме.

Међутим, за рјешење тог проблема потребна је снажна политичка воља, које очигледно нема.

Јер да је има, не би било ове Комисије за (неиздавање) концесија, као ни других бројних институција на нивоу БиХ које постоје само на папиру, а својим радом не могу да оправдају сврху постојања. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана