Натписи на рафовима

Ведрана Кулага Симић

Пандемија вируса корона унијела је бројне промјене у нашу свакодневицу, али и постала кључни изговор за многе друге ствари са којима се боримо на путевима живота.

И док се полако стиче утисак да је на помолу крај владавине “ковида 19” и да ћемо продисати пуним плућима, становници Републике Српске већ муку муче са новом “епидемијом” која удара на џепове, у којима код већине нема довољно ни за сасвим обичан живот достојан човјека.

Многи муку муче да би спојили почетак и крај мјесеца. Тако је на бројним адресама било и прије короне, јер плате обичних смртника нису могле ни тада да “изнесу” ни пола синдикалне корпе, а садашње прилике су такве да се натписи на рафовима испод производа мијењају готово из дана у дан. Нема намирнице којој није скочила цијена, а све указује на то да цијене неће пасти у догледно вријеме, због чега се поставља питање како се изборити са поскупљењем које није пред вратима, већ увелико у нашим домовима.

Рачуни све већи, касе све празније. Плате, и када су редовне, све мање могу да подмире све издатке па чак и оне основне. Истина је да је било повећања плата у Републици Српској, али реално шта може минимална плата од 590 или просјечна која је тек пребацила преко 1.000 КМ да обезбиједи, ако знамо да је мало ко без кредита, као нужног зла за сваки почетак, а гдје су режије, храна, хигијенске потрепштине.

А како тек да преживе они који су одрадили свој радни вијек и имају 400 и нешто марака пензије или они којима је судбина одредила да цијели живот морају да чекају туђу његу или инвалиднину? С друге стране, постоји и дио друштва који не дијели бољке претходно наведених. Они који могу купити и нови стан у зградама гдје квадрат достиже и вртоглавих 4.000 марака, а добар дио њих је управо међу онима који кроје правила понашања и мјере за оне који гледају како да се изборе са прескупим животом.

Талас поскупљења ће, по свему судећи, јачати и у наредним данима, можда и мјесецима и због тога републичка власт мора да, и то што прије, пронађе ефикасан и одржив начин да га ублажи колико год да је то могуће. Јер ће се, у супротном, многи наћи на ивици сиромаштва, а то за собом повлачи и друге проблеме у друштву.

Многима већ треба помоћ, а та листа ће сасвим сигурно бити продужава из дана у дан због дивљања цијена основних животних намирница те других потрепштина без којих се данас не може. Скупо је гориво, скупи су лијекови, скупи прегледи... Скупо је све, иако није под ставком луксузно.

Дани су се код већине свели на гледање у новчаник и рачунање колико још има до наредне плате. Како распоредити до тада оно што је остало и како у свему томе остати прибран? Помоћи и онима којима су због нас одвајали од уста и онима које тек треба извести на прави пут. Дјеловати се мора брзо због бројева око нас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана