НАТО из ината

Дарко Момић

Зашто је већина Срба и у Србији и у Републици Српској против приступања њихових држава НАТО-у потпуно је разумљиво. Српском народу с обје стране Дрине још су свјежа сјећања на срамну и нечасну улогу овог војног савеза на овим просторима у посљедњој деценији прошлог вијека.

Авиони овог војног савеза пред сам крај рата у БиХ бомбардовали су положаје Војске Републике Српске, а готово упоредо са тим, официри НАТО-а “савјетодавно” су учествовали у злочиначким акцијама Хрватске војске “Бљесак” и “Олуја”, чији резултат су спржена земља и етничко чишћење неколико стотина хиљада Срба са њихових вјековних огњишта. Само четири године касније, НАТО армада је супротно свим нормама међународног права и без одлуке Савјета безбједности УН извршила агресију на Савезну Републику Југославију, а резултат је опет било етничко чишћење Срба из њихове колијевке, отимање срца Србије и стварање шиптарске парадржаве на Косову и Метохији.

На све то је указано прије два дана из Београда, са заједничког обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији са којег је поручено да ће “Српска и Србија наставити заједно да гаје културу сјећања” и да ће “Срби годинама, деценијама и вијековима обиљежавати Дан сјећања на 24. март 1999. године, када је почела НАТО агресија на Србију”.

Све ово је довољан аргумент за образложење зашто су Срби против НАТО-а, али српски политичари би морали да користе неке друге аргументе за противљење атлантским интеграцијама. Чињеница је, дакле, да српски народ не може да заборави ни бомбардовање положаја ВРС, ни етничко чишћење Срба из Крајине, ни агресију на СРЈ и отимање Косова и Метохије. Али проблем је што прије десетак година политичарима ни у Српској, ни у Србији, када су ране од НАТО-а злочина биле свјежије, то нису били аргументи против одлука које су једногласно доносили, а које су практично представљале приближавање и приступање овој војној алијанси. Зато нам немојте масирати мозак, “просипати шупљу” и као аргументе против наводити оно што вам није сметало прије десет година, иако је требало да вам смета много више него данас.

А аргумената и те како има. Зашто је тешко рећи да су била политички много тежа времена и да сте били присиљени да доносите такве одлуке, али да су се околности промијениле и да више није тако. Уосталом, ако је инат најпознатија српска врлина, зашто једноставно не играте на ту карту и не подсјетите Србе да су Хрвати и Бошњаци за НАТО из истих оних разлога из којих су они против. Дакле, зато што је бомбардовао ВРС, учествовао у “Бљеску” и “Олуји” и извршио агресију на Србију. Нема везе што су и прије десет година били за то, јер се ништа није промијенило. Ваља подсјетити. Из ината.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана