Наставници математике

Сандра Милетић

Док у цијелој Српској, откако траје глобална економска криза, готово свакодневно неко остане без посла, у основним школама немају довољно наставног кадра, па су принуђени да ангажују - пензионере.

Да је тако, показује и чињеница да основне школе у Српској већ одавно имају толико велик проблем са недостатком наставника математике да им је једини излаз ангажовање оних наставника који су већ пензионисани. У Министарству просвјете и културе РС потврђују да је евидентно да се из године у годину јавља проблем организације и реализације наставе математике, а ученици су ускраћени за квалитетну наставу, јер су школе приморане да ангажују неверификована лица на мјесто наставника, као што су инжењери одређених струка и занимања.

Како због тога трпе ђаци, ангажовање наставника у пензији (наравно оних који су психофизички спремни за то) далеко је најбоље рјешење, јер ће, ако ништа друго, школарци имати квалитетнију наставу.

Ипак, ангажовање пензионера далеко је од рјешења проблема, јер је школама неопходан нови стручан кадар.

A зашто таквог кадра нема, тешко је рећи. Да су професори математике, баш као и професори физике, хемије, информатике, електро и машински инжењери у Српској дефицитаран кадар одавно се зна. Овог кадра једноставно нема ни тамо гдје га траже, па ни на евиденцији Завода за запошљавање (што је колико-толико једино позитивно у цијелој причи).

Истовремено, људи са одређеним другим занимањима немају ни минималне шансе да пронађу посао, већ се из мјесеца у мјесец пријављују бироима за запошљавање.

Већ годинама се у Српској упозорава на то који је кадар дефицитаран, а којих је занимања превише. Општине и министарства дају стипендије студентима који се одлуче за дефицитарна занимања, позивају се млади да се уписују на факултете који ће им обезбиједити посао, нуде се разне повластице, али све је изгледа узалуд.

Aко се годинама понавља иста ситуација, очигледно је да је проблем много дубљи и да нешто озбиљно "не штима". Далеко од тога да треба тјерати младе да студирају или раде оно што не воле или им забранити да се упишу на факултет који желе, али нешто озбиљно треба предузети. A први корак била би свеобухватна анализа ситуације на који би се даље предузеле неопходне мјере. Јер у супротном, сасвим је сигурно и даље нећемо имати довољно кадра и квалитетну наставу. A куда то води, није тешко претпоставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана