Наставак помоћи

Маријана Миљић Бјеловук

Угоститељи и превозници, али и послодавци у области туризма који тренутно трпе највеће посљедице пандемије вируса корона добиће помоћ за јун, јул, август и септембар из буџета Републике Српске. Бар је тако најављено из Владе.

Ова помоћ отићи ће искључиво према оним угоститељима који држе ноћне клубове, дискотеке и свадбене салоне, а који тренутно не раде због пандемије вируса корона. У ништа бољој позицији нису ни превозници, како они за унутрашњи транспорт, тако и они који саобраћају на међународним линијама, јер људи због пандемије не путују и приходи су равни нули. У истој причи су и хотелијери јер им на врата закуца тек покоји гост.

Међутим, сви они и те како ће морати да докажу да трпе посљедице и да имају огроман пад прихода. Само на тај начин моћи ће да остваре право на помоћ. А без иједне марке из буџета остаће и они који су отпустили раднике, јер је премијер Српске Радован Вишковић најавио да помоћ неће добити они који су отпуштали запослене. Исти услови важили су и у првом пакету додијељене помоћи са адресе Владе РС.

Јасно је да до новца из буџета неће доћи нико лако. Многи су и из претходног пакета помоћи испали, јер како тврде у Влади, нису доставили доказе да трпе штету, док они, опет, сматрају супротно.

Свакако је било и оних који су покушали да илегално дођу до помоћи Владе. То им није пошло за руком, али су успут бацили сјену на оне привреднике који вапе за помоћ и боре се да сачувају свако радно мјесто.

Нема сумње да помоћ искључиво треба да оде онима који су у овој пандемији показали праву борбу, како за своју фирму, тако и за раднике који држе то предузеће. Али у свакој додјели помоћи има и оних који лове у мутном и који на крају крајева и добију шта желе. Нажалост, и појединци у надлежним институцијама често зажмуре на те игре несавјесних послодаваца, којима је једини циљ да дођу до новца на лак начин. Домаће тржиште немогуће је искоријенити од таквих послодаваца, али и оних запослених у надлежним институцијама. Њих је све више и више.

Очигледно је да ти послодавци из сваке кризе испливају са милионима на рачунима, док њихови радници не добију ни минимално. Да смо бар мало уређена земља, ситуација би требало да буде обрнута.

Јасно је и да је Влада у кратком периоду подијелила на десетине милиона марака послодавцима због пандемије. У првом кругу у игри су била предузећа која су претрпјела штету у марту, априлу и мају, а сада ће бити обухваћени и они који и даље трпе посљедице пандемије. Због те кризе и подјеле помоћи расте и задужење грађана Српске. И повећаваће се све док буде дијељена помоћ. Докле ће то трајати, више се не усуде да прогнозирају ни најбољи стручњаци и епидемиолози. Кључне двије седмице, а и мјесеци, одавно су иза нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана