Наставак хаоса

Aлександар Сања Илић

Одлука Уставног суда БиХ по којој је ван снаге стављена одлука Републике Српске којом би у област боравишта и пребивалишта на својој територији увела ред није ништа дуго до продужетак хаоса у коме се са сигурношћу не зна ко гдје борави и станује.

Са једне стране БиХ на државном нивоу није донијела закон који би био усклађен са стандардима Европске уније и свих европских земаља због опструкција Бошњака у првом реду СДА, па је тако створен простор за изборни инжењеринг и злоупотребе сваке врсте.

Ни у једној земљи свијета до овој, која по свему судећи никада неће бити земља реда, у највећој правосудној институцији каква је Уставни суд, главну ријеч имају међународне судије којима је судећи према оваквим одлукама једини интерес да што дуже управо ту буду устоличени и да у њој никада не завлада ред. Јер онима доносе овакве одлуке до Устава и до реда стало је као до лањског снијега.

Колико је одлука Уставног суда апсурдна најбоље говори то да се укидањем одлуке Владе РС заправо одобрава и толерише да се на адресама Предсједништва БиХ и других институција или вјерских објеката пријављују десетине људи који на тај начин мешетаре и у вријеме избора гласају тамо гдје бошњачким челницима одговара. Такве фиктивне адресе омогућиле су да се као држављани ове земље третирају и различите криминогене групе, људи са црних листи и потјерница који ни у ком случају неће допринијети томе да се ова земља коначно избори за статус безбједне и уређене државе.

Захваљујући оваквим одлукама Уставног суда управо уочи избора ће се на територији Српске као бирачи појављивати и људи из Федерације који ни прије рата нису боравили на простору РС нити су тамо икада имали своју имовину или евентуално живјели као подстанари. Засигурно ће  због оваквих одлука Уставног суда Српска и даље имати којекаквих Зукорлића, Јуришићки и сличних "становника" којима није циљ просперитет РС него њено уништење и нестанак.

У Српској су са једне стране очекивали овакву одлуку Уставног суда с обзиром на чињеницу да кључне одлуке доносе странци и Бошњаци, али не одустају о тога да се утврди ко заиста живи у Републици Српској а ко не. Наново ће засигурно услиједити и нови захтјеви Уставнмом суду којима ће се тражити да се и евентуално нове одлуке прогласе вануставним и тако ће се овај циркус борбе за ред и неред у области боравка наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана