Наши одлазе, Турци долазе

Данијела Бајић

Слутње послодаваца у БиХ да ће због одлива радне снаге у иностранство морати увозити радну снагу из Индије, Пакистана, Бангладеша, Филипина и других далеких земаља полако се обистињују.

Најбоље то показује случај из Бањалуке, гдје је у сриједу на градилишту затечено 28 илегалних радника из Турске, које је ангажовала фирма “Фамус-градња” из Тешња јер, претпостављам, кубури са недостатком радне снаге док посао не смије да трпи.

Да је мањак грађевинаца који на адекватан начин могу одговорити радним задацима проблем број један у сектору грађевине, доказ је и зворничка фирма “Јокић инвест” која је љетос ангажовала неимаре чак из Бангладеша. 

Колико је држављана БиХ напустило земљу и отишло да ради у иностранству, нико поуздано не зна, а прецизно се не зна ни колико је странаца који илегално раде у БиХ с обзиром на то да је у посљедњих неколико година у БиХ ушло на хиљаде миграната, од којих је много њих затражило азил.

Да се домаће фирме све чешће одлучују на “увоз” радне снаге, показују подаци Завода за запошљавање РС према којима је од јануара до октобра ове године страним држављанима издато 886 радних дозвола, док је у истом периоду лани тај број износио 547.

У овом заводу кажу да је највише дозвола издато грађанима Србије, Кине, Италије, Русије и Хрватске те да се највећи број издатих дозвола странцима односио на дјелатности трговине на велико и мало, поправке возила, прерађивачке индустрије те у области умјетности и грађевинарства.

Осим што радна снага масовно одлази, у БиХ има и много оних који су незапослени, али радно способни, који неће да раде, посебно на грађевини, јер живе на принципу “лези (х)љебе да те једем”.

Евидентно је да се посљедњих година повећава обим послова у грађевинарству и области некретнина и да недостаје радне снаге у овој области, али како је кренуло, доћи ћемо у ситуацију да нас и у кафићу дочека конобар из Кине, у маркету услужи продавац из Сирије, за воланом у градском превозу сједи Кувајћанин, а хљеб мијеси Словенац.

Због свега тога надлежни треба да засучу рукаве и нађу најбољи начин да младе задрже са ове стране границе, а то је једино могуће отварањем нових фабрика и запошљавањем. У супротном, увоз радне снаге ће бити једино рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана