Наши, а свачији!

Ведрана Кулага Симић

У БиХ је тешко пронаћи област у којој су све коцкице дошле на своја мјеста, а једна међу најзначајнијима која се, међутим, недовољно помиње је заштита личних података.

Бројне добре вриједности још су далеко, далеко од ове земље, нема их ни на помолу, а највећу штету и посљедице због тога трпе грађани. Махом не криви ни дужни, али и неупућени.

Посљедњи пресјек о степену заштите личних података у БиХ је показао да се најважнији грађански документи олако и без пуно промишљања дају на увид онима који их траже, али и свима другима.

С правом се може констатовати да је број становника којима су на овај или онај начин злоупотријебљени лични подаци, од броја личне карте до јединственог матичног броја, далеко већи од оног који приказује званична статистика.

Листа разлога због чега је то тако је подужа. Многи не знају шта смију, а шта не треба да дају са списка документације коју траже с друге стране пулта или неко од оних с којима живе врата до врата. То незнање ствара велики простор за бројне малверзације и злоупотребе, јер нико не може са сигурношћу да тврди да ће ти њихови лични подаци послужити за шта су и дати.

Други проблем је што маса људи, у недостатку времена, да све што се од њих тражи од података, не размишљајући какве би то посљедице могло да има. Неки се можда и запитају, неки и посумњају, али им се не да ништа предузимати на том питању. Јер најлакше је отићи и ископирати личну карту и тај папир на крају предати, на захтјев, другој страни.

Ни надлежни се, судећи по свему, нису претјерано потрудили да се “пробију” до својих суграђана и осталих како би им на прави начин објаснили шта може да се крије иза овог или оног захтјева и гдје све могу да оду њихови подаци. Посебно се треба чувати у овој ери у којој царују интернет и друштвене мреже на којима су бројни лични подаци “на изволите”.

Посљедњи подаци, иако нису потпуни, показују да је стање на терену лоше и да, што је најгоре, постаје горе умјесто боље, а ни у најави нема неких оптимистичних прогноза.

О томе најбоље говори чињеница да се дуже од годину у БиХ води полемика ко треба да припреми нови закон о заштити личних података како би се законодавство ускладило са новим европским директивама у овој области.

И то је један од разлога што мало кога више и чуди то што су наши подаци, заправо, свачији!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана