Наше звјездице

Ведрана Кулага Симић

Небо је, прије четврт вијека, у своје наручје примило 12 малих анђела којима овоземаљски живот није био суђен. Прекинули су га други. Угасиле су га такозване "више силе",

Ратни вихор деведесетих година однио је многе животе. И на борбеној линији, и у избјегличким колонама и на кућном прагу гинули су невини људи чија је једина "кривица" била што су се некоме случајно нашли на путу.

Шта је, онда, са онима који нису стигли ни корак направити, који су успјели само плачем поздравити овај срамотни свијет, склопити очи и отићи на боље мјесто? Коме је тих 12, тек рођених беба могло да засмета? Како су смјеле да буду нечије мете? Како је неко могао да гаси живот који је тек почео? Каква су то створења?

Тешко је пронаћи праве ријечи и данас 25 година од злочина који је почињен над 12 дјевојчица и дјечака.

Можда их и нема, али милион питања је и даље без одговора. Пролазе умјесто летјелица које те године, тог маја, нису полетјеле јер им нису "виши" дали, а требало је да донесу живот.

У први мах угашено је 12 живота, касније је отишао још један, а мали Марко и даље свједочи о границама људске охолости.

Јасно је да бол и сјећање никада неће нестати, да ће тих 12 анђела вјечно живјети не само у срцима својих родитеља него и свих нас који знамо за њих. Тих 12 звјездица су биле водиље у пробоју коридора живота.

Не смијемо заборавити мале руке и стопала, уплакане окице и црвене обрашчиће малених хероја с ону страну стакла који су вапили за кисеоником не знајући шта је с друге стране. Не знајући да има људи, ако их тако можемо уопште и назвати, којима ништа није свето. Који су тада знали да држе у својим рукама животе, али нису ништа урадили те су их и угасили.

Разлог - разуман не постоји. Оправдање - разумног нема. Ту се нема шта рећи, осим стати пред лице правде и рећи јасно и гласно ко је крив за угашене животе. Ко је крив за смрт 12 беба? Ко није био довољно човјек да дозволи лет како би кисеоник био допремљен до бањалучког болничког центра? Ко је задао толики бол? Ко је смио? Неко јесте. Тај неко мора да и одговара.

Правда чека већ 25 година. Недопустиво дуго, али небо краси и увијек ће красити наших 12, односно 13 звјездица којима је те 1992. године срамно и подмукло прекинут живот. Сјећање на њих никада не смије изблиједјети. И неће!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана