Наша Република

Жељка Домазет

Република Српска прославила је свој двадесет и шести рођендан свечарски, стамено и достојанствено како то и доликује мирољубивом српском народу који је стварајући је желио само да сачува свој идентитет и опстојност на просторима некадашње Републике Босне и Херцеговине.

Током рата за њу су животе дали њени најхрабрији синови, а у миру су је сачували њени званичници и народ одупирући се насртајима оних који би ову земљу уређивали по мјери једног народа и међународне политике. Од њеног настанка до данашњег дана сви злонамјерни су покушавали да је оспоре и укину њен Дан. Међутим, што су насртаји били већи наша Република је бивала све јача и стаменија, поноснија и гордија. Сваки дио Српске - град, село, трг или улица су за Дан Републике окићени заставама које су доказ да сви они који не мисле добро Српској не мисле добро ни овим просторима ни народима ове земље.

Кроз године борбе за опстанак, Српска је показала и доказала да је једини дио БиХ који је одржив и уређен и у коме ником добронамјерном није тијесно. Они злонамјерни и нису заслужили да се о било чему питају и одлучују. И борба за опстанак и очување Српске најрјечитије су доказали да Срби знају шта је држава јер су је увијек имали. Борба за Српску је уједно и борба за постојање и опстанак јер уколико би се на било који начин оскрнавила њена стаменост урушено би било и биће српског народа на овим просторима. Стога и не чуди да сваки добронамјерни грађанин Српске њен рођендан слави као свој и што управо на тај дан сваки педаљ овог простора осјећа као своју кућу и дом. Зато сви они који покушавају којекаквим подвалама и измишљотинама да оспоре Српску морају знати да су насрнули на туђу кућу и имовину и да им никада неће зла намјера добра донијети.

Створена уочи рата, одбрањена у рату и након сукоба, она ће само јачати и развијати се за добробит свих оних који у њој живе и који јој добро желе. Сваки добронамјерни човјек са било ког краја свијета добро је дошао на ову светињу српског народа, док сви они који би да је понизе или униште морају знати да раде узалудан посао. Напросто од тренутка њеног настанка па надаље сви становници Српске су увијек са поносом знали и умјели да кажу свима: "Ово је моја Република Српска". Таква ће остати. То гарантују заставе које су се вијориле од Новог Града до Требиња, са сваког балкона или јарбола. То гарантују насмијана лица свих оних који су ту нашли свој дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана