Наш насушни "бијели хљеб"

Жељка Домазет

Да је у институцијама БиХ штедња дефинитивно заборављена доказују многобројни примјери.

Чињеница је да се администрација на нивоу БиХ из године у годину гомила и да на државним јаслама живи више од 23.000 запослених. Ипак, у овој земљи нико и не размишља о драстичном кресању администрације, нити укидању многобројних привилегија које је себи та администрација обезбиједила.

Због великог притиска јавности посланици и делегати у Парламенту БиХ су прије неколико мјесеци изгласали укидање "бијелог хљеба", који су изабрани и именовани званичници примали годину након истека мандата. То је до сада једини резултат дугогодишњих захтјева да се изнађе свеобухватно рјешење за додатне уштеде и да они који живе на државним јаслама стегну каиш, као уосталом и већина становника ове земље.

Одмах по укидању ове привилегије пред парламентарцима се нашао и приједлог Савјета министара по којем се "бијели хљеб" задржава пола године, док се они којима су се измакле фотеље не снађу за нови посао. Приједлог је враћен Савјету министара на дораду да би биле направљене свеобухватније уштеде, а одатле Министарству финансија БиХ и сада је на чекању.

Како ствари у овој земљи сада стоје, мало је вјероватно да ће озбиљнији резови бити направљени у догледно вријеме, јер ни у самом Савјету министара нема сагласности о томе. ХДЗ, који је и раније гласао против укидања "бијелог хљеба", сматра да би требало да буде враћен онима који су имали право да га једу, док остале странке сматрају да би у овом тренутку то био погрешан потез.

Уз то, захвати који су рађени на уштедама углавном се могу свести на небитне козметичке измјене, које нису вриједне ни помена. Како ствари сада стоје, они који су се надали да ће БиХ уштедјети на администрацији, узалуд су се надали.

А не буде ли ова земља у што скорије вријеме направила поспремање, сагледала стварне потребе броја институција на нивоу БиХ, утрошак средстава и ефикасност администрације, врло брзо ће констатовати да је постала земља коју су појели скакавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана