Народ памти

Ведрана Кулага Симић
Народ памти

Нова предизборна кампања у БиХ, односно у Републици Српској и званично је почела, иако је у суштини само наставак оних из претходних година када су политичари тражили подршку међу народом за функције на локалном те републичком и нивоу заједничких институција.

Имајући то у виду уз поруке које смо могли до сада чути ни овог септембра ништа другачије неће бити. Сваки кандидат ће упорно истицати да је баш он тај који заслужује највише гласова и да, крај овогодишње изборне трке, дочека као побједник те обезбиједи себи позицију са које ће држати у својим рукама добар дио конаца ове земље.

Политички противници користиће сваку прилику да једни другима помрсе планове и превуку већину бирача на своју страну, а да при томе и не бирају средства. Ипак, двије ствари морају да имају на уму 24 часа - да нема игре са Српском и да народ све памти.

Превише предизборних обећања остало је само обећање. Заборављено када је послужило сврхи те евентуално остављено као џокер у рукаву за дане кад крену у нови лов на гласове. Превише пута су се политичари немилосрдно поиграли са обичним народом у чијим је редовима све више оних који једва спајају крај с крајем, иако многи с домаће политичке сцене тврде другачије и покушавају да и њих увјере да то није тако.

Умјесто тога морају да раде све што је у њиховој моћи како би обезбиједили бољи живот свим становницима у овој земљи. То је обавеза свих садашњих политичких представника на свим нивоима власти, а тим морају да се воде и сви који су добили зелено свјетло за учешће на предстојећим изборима и који стварно желе да поправљају стање, а не само да понешто зараде.

Ситуација, генерално у БиХ, није добра. Политичке игре су узеле маха, као и борба за личне циљеве са руководећих позиција, а уз све то и друго што смо у мјесецима иза нас могли гледати на домаћој политичкој сцени, не иде нам у прилог ни глобално одмјеравање снага.

Све у свему, борба за бољи живот, стабилнију Републику Српску и БиХ те мир биће тешка још неко вријеме. И ту нема мјеста за испразна обећања и скупљање јефтиних политичких поена. Једноставно нема. Не смије бити јер овај народ, који још себе види под овим дијелом неба, то није заслужио.

Предизборна кампања требало би да буде арена за одмјеравање снага на реалним основама и причи коју је могуће спровести у дјело, а не лажним обећањима.

До изборног дана остало је мало мање од мјесец. Тог 2. октобра, до поноћи, требало би да буде познат барем први прелиминарни резултат воље бирача. Коме више, а коме мање вјерују.

Међутим, све и један кандидат који добије довољну подршку и домогне се на крају столице коју је нациљао мора бити свјестан одговорности коју су му, гласајући за њега, повјерили суграђани и остали. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана