Наратив и етикета

Дарко Момић

Тужилаштву БиХ није требало много, прецизније није му требало више од 24 часа да исправи “пропуст” колега из Суда БиХ, који су у понедјељак петорицу функционера МУП-а Републике Српске ослободили оптужби за геноцид у Сребреници.

Трочлано судско вијеће Суда БиХ којем је предсједавала предсједница Кривичног одјељења тог суда Минка Крехо, а у којем је поред судије Жељке Маренић сједио и предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија у понедјељак је изрекло ослобађајућу пресуду бившем начелнику ЦЈБ Зворник Драгомиру Васићу и још четворици полицијских функционера, а већ у уторак је по налогу Тужилаштва БиХ у Новом Граду ухапшено девет бивших припадника Војне полиције ВРС под оптужбом за ратне злочине над Хрватима и Бошњацима на подручју овог града.

Дакле, ако тзв. правосудне институције БиХ данас ослободе петорицу Срба оптужби за ратне злочине, колико сутра морају бити ухапшена најмање петорица, а по могућности и више бивших припадника ВРС или МУП-а Српске са истим оптужбама. Наравно да није добро што је тако, али јесте добро да разувјери оне наивне и лаковјерне који су послије поменуте ослобађајуће пресуде помислили да је из бивше касарне “Виктор Бубањ” коначно почела да стиже правда за Србе. Руку на срце, професионални кредибилитет чланова судског вијећа требало би да буде гаранција да је изречена пресуда заиста правична, али премало је таквих пресуда да би та једна или још неколико ријетких било довољно за скидање пристрасне и антисрпске етикете са Суда БиХ. На крају крајева, суд и тужилаштво нису исто па чак и да се за суд каже да покушава да са себе скине ту етикету, то се никако не може рећи за Тужилаштво БиХ. Тешко је рећи да ли ће недавно именовани в.д. главног тужиоца Миланко Кајганић направити позитиван помак, али судећи по посљедњем хапшењу у Новом Граду, све су прилике да су многи тужиоци и те како подложни притиску сарајевских политичких јастребова, којима је укидање “геноцидне творевине” животна мисија, а мржња према Републици Српској покретачка снага.

Ко у то сумња треба само да прочита изјаву директора Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емира Суљагића дату након ослобађајуће пресуде о којој говоримо. “Боље је бити без Тужилаштва БиХ него имати овакво тужилаштво. На крају ће наратив са Суда БиХ бити да је за геноцид одговорно 20-50 људи”, рекао је Суљагић.

Елем, коме год у Републици Српској није јасно да Суљагић говори оно што мисле сви функционери странака из Сарајева и да за зло у Сребреници не треба да буду одговорни они који су га починили, већ цијели српски народ, њему не вриједи понављати да онај ко неће брата за брата, хоће туђина за господара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана