Напријед специјалци!

Мехмед Диздар

У вријеме када јавност очекује резултате спектакуларно најављиване акције против организатора проституције у Бањалуци, Специјално тужилаштво РС бави се анализом телевизијских емисија и застрашивањем новинара.

Истражиоце Специјалног тужилаштва истина је толико забољела да су због коментара главног и одговорног уредника "Гласа Српске" Мирјане Кусмук у емисији "Пресинг" Радио-телевизије РС да су медији често злоупотријебљени, јер од најављених спектакуларних хапшења не бива ништа, посегли за скандалозним позивом да уредница буде саслушана као свједок у том случају!

Док истрагу против осумњичених за проституцију отежу у недоглед, истражиоци Специјалног тужилаштва промптно су реаговали на коментар у телевизијској емисији.

Само два дана послије емисије на кућна врата главном и одговорном уреднику "Гласа Српске" Мирјани Кусмук уручен је позив Специјалног тужилаштва за свједока у "случају Иванковић". Занимљиво је да позив потписују чак два тужиоца, као да се ради о шефу "Коза ностре", а не уреднику једних озбиљних дневних новина у РС.

Ако у Закону пише да за свједока може бити позван само онај који има обавјештење о кривичном дјелу или починиоцу кривичног дјела, тек онда се поставља питање због чега је новинар позван за свједока, који нити има обавјештења, нити познаје било кога од људи у процесу.

Одмотавање клупка проституције најављивали су управо из Специјалног тужилаштва, када су се хвалили стављањем лисица на руке двојици ухапшених, од којих је један хотелски рецепционер.

Умјесто никад датих одговора тужиоци који су ставили свој потпис испод срамног позива за саслушање, којим на најгрубљи начин гуше слободу говора, шаљу поруку јавности да је једнак гријех јавно рећи да неко није урадио оно што је јавности обећао као и организовање проституције.

Чему се јавност може надати ако се воде тим резоном, ако старим стаљинистичким методима гуше и ово мало демократије и своје неуспјехе покушавају да сакрију застрашивањем и грубим покушајем затварања уста било ког новинара?

Ово није проблем једног новинара и једне медијске куће, него цијеле новинарске професије и права на слободно изношење става, како новинара тако и грађана РС. Новинари на ово неће пристати и сигурно је да ми нећемо прихватајући ову силу потписати смртовницу слободи.

А ви специјалци, само напријед. Видимо се данас испред Специјалног тужилаштва на колективном саслушању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана