Напредак

Свјетлана Шурлан

Овогодишњи извјештај о напретку БиХ на путу европских интеграција показује одређен напредак, али је и даље присутан проблем у функционисању институција, првенствено у координацији и сарадњи свих нивоа.

Оно што је позитивно је да је успорен и неефикасан рад институција замијењен оцјеном ЕУ да сада раде и усвајају акте према плану.

Позитивно је оцијењено и ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, те усвајање Реформске агенде.

То су уједно и најзначајнији кораци због којих ове године стање у БиХ није оцијењено најцрњим и због којих у Бриселу виде за БиХ свјетлију будућност.

Наравно потребно је још много рада и побољшања система како би нам свануло, првенствено у правосудном систему, борби против криминала и корупција.

Побољшање рада правосуђа поред рада јавне управе означен је, између осталог, као приоритет на којима у БиХ мора да се ради.

У економском смислу незапосленост је, као и раније, највећи проблем, као и тешки услови на тржишту рада и дефицит.

Обука и образовање, уз поједностављење различитих процедура један је од предложених излаза из тешког стања у којем је БиХ.

Као и у извјештајима годинама уназад, камен над главом БиХ је одлука Европског суда за људска права "Сејдић и Финци" која није извршена.

Резултат је да смо од прошлогодишње оцјене да БиХ, генерално није направила никакав напредак у унапређењу функционалности и ефикасности власти на свим нивоима, дошли до овогодишње поруке комесара Јоханеса Хана да се БиХ вратила на реформски пут и да има наде.

Наравно, боље сутра и даље зависи од политичких елита и њихове спремности да у БиХ споведу реформе. Дио напретка у доношењу прописа је урађен, неопходни су само видљивији резултати на терену, па да и народ осјети да све иде правим путем.

ЕУ је још 1999. године предложила нови процес стабилизације и придруживања за земље југоисточне Европе, а 16 година касније БиХ је дата нова нада, мало ли је за овакву земљу?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана