Напонски удари

Вељко Зељковић

Министарство спољних послова, бар откако с њим тако трагикомично “успјешно” управља кадровик СДА Бисера Турковић, претворило се у путујући циркус.

Иако би ово министарство требало да буде репрезентативни орган, који би БиХ требало да представља у најбољем свјетлу те води политику која је усаглашена са Предсједништвом БиХ, госпођа Турковић све то константно игнорише, постављајући се изнад закона и Устава и у позицију гласника султановске политике Бакира Изетбеговића, а који с причом о некаквој грађанској држави покушава у заборав послати Дејтонски мировни споразум, а од Срба и Хрвата направити грађане другог реда, са тракама на реверу.   

Турковићева и Изетбеговић се играју са напоном, због којег свјетло у БиХ годинама штреца и трепери те постоји велика вјероватноћа да прегори због оптерећења на мрежи.

Ако дипломатска представништва упоредимо са трафо-станицама преко којих би требало да се одржава свијетло у БиХ, Турковићева би се онда могла назвати несавјесним и злонамјерним диспечером, који и поред написаних правила службе, вјештачки проузрокује падове напона, с циљем привлачења пажње и наклоности великих дистрибутера електричне енергије, односно “носиоца демократије”, како они себе воле да називају.

У том свијетлу треба гледати и на посљедњи дипломатски скандала који је у њеној режији приређен у Женеви, а у извођењу  амбасадора БиХ при УН Нермине Капетановић, која се прикључила појединим западним земљама у осуди Кине, због наводно тешког положаја Ујгура у тој земљи. Поента није у Ујгурима, већ у слању димних сигнала “носиоцима демократије” како је Сарајево на фону њихове спољне политике одлучно да се обрачуна са наводним руским и кинеским малигним утицајем.

Крајњи циљ је прикупљање политичких поена с којим би онда СДА могао да тргује са Вашингтоном, а да би искористили њихову моћ како би остварили свој недосањани утопијски сан.

На том фону је била и посљедња сједница Главног одбора СДА, на којој су, правећи класичну замјену теза, прибјегли опробаном рецепту, упозоравајући свијет на некаква нови талас српског национализма. А управо је супротно. руководство СДА пријети да поново оживи духове из мрачних и трагичних деведесетих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана