Наплата

Марина Чигоја

У Републици Српској тренутно се води близу 115.000 поступака принудне наплате у којима Пореска управа РС потражује 352 милиона КМ. Алармантан је и податак да је само у овој години, односно за десет мјесеци покренуто чак 39.795 поступака принудне наплате.

Чињеница је да су се у неком ранијем периоду фирме у Српској отварале и затварале како је кад и коме одговарало. Свједоци смо бројних фантомских фирми које су за собом оставиле само дугове који се немају из чега наплатити и који се на крају морају отписати. Много злоупотреба било је и са "гурањем" здравих предузећа у стечај како би се све оно што је ваљало из њих извукло, а остајале су само љуштуре и огромни дугови према држави и радницима.

Због свега тога за похвалу је активност коју у посљедње вријеме спроводи Пореска управа РС користећи све инструменте који су јој на располагању како би спријечила гомилање дугова који ће се касније тешко наплатити.

Ипак, у свему томе не треба заборавити ни она предузећа која су због неких објективних околности и укупног лошег стања у привреди дошла у ситуацију да не могу да измирују своје обавезе.

Таквима, којих је, нажалост, огроман број требало би изаћи у сусрет, обезбиједити репрограм, помоћи да дођу до гаранција или неких нових пројеката како би се спасило што се спасити да.

На тај начин не помаже се само фирми која је запала у тешкоће, него и свима који су повезани са њом, а прије свега радницима, који ће у случају пропасти фирме неминовно остати без посла, али и самој држави јер ће тако остати без икакве могућности за наплату свог дуга.

Наравно, у свему томе треба бити опрезан и јасно разграничити фирме којима се заиста може и треба помоћи од оних које су разним незаконитим радњама покушале и успјеле да ојаде и државу и раднике.

Јачање реалног сектора, који већ годинама грца у проблемима, пројекти који ће омогућити посрнулим фирмама да се врате нормалном пословању и свеобухватне контроле услов су за смањење броја принудних наплата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана