Напади на српске повратнике

Сандра Милетић
Напади на српске повратнике

Српски повратници у ФБиХ данас су дефинитивно најугроженија категорија становништва у БиХ и, по свему судећи, грађани другог реда.

Да није нимало лако бити Србин повратник у ФБиХ показују чињенице да Срби тамо немају посла, здравствено осигурање, готово никакве помоћи, а у већини случајева ни путеве, ни воду, ни струју.

Да ствар буде гора у ионако катастрофалном стању, свако може да им баци бомбу на кућу, поруши споменике на гробљу, физички или вербално их нападне, а нико због тога неће ни прстом да мрдне.

У Федералном министарству унутрашњих послова рекли су да је у три кантона само током 2009. године пријављено чак 125 напада на српске повратнике, од тога на подручју Тузланског 101.

Мете су углавном биле куће и имовина повратника чији власници углавном нису стално настањени.

Само у децембру прошле године у повратничким насељима у општини Лукавац извршено је пет провалних крађа у куће повратника које нису стално настањене, којима је причињена већа материјална штета. У Босанско-подрињском кантону у 2009. години регистровано је 14 напада на повратнике, од чега су само четири случаја ријешена.

Представници РС у институцијама БиХ упозоравају на то да чим из Сарајева крену хајке на власт Републике Српске, то се одмах осјети у ФБиХ учесталијим нападима на Србе, што је посебно забрињавајуће у цијелој овој причи.

Другим ријечима, у ФБиХ изгледа сматрају да имају право да Србе вријеђају, нападају, да пљачкају њихову имовину, да им подмећу бомбе на путеве или куће и да је то сасвим нормална ствар, јер их због тога нико не кажњава.

За повратак у БиХ протеклих су година утрошени милиони и милиони марака, што донација, што новца из буџета на свим нивоима власти, али по свему судећи одрживи повратак у ФБиХ није заживио, а ако се овако настави, неће у скорије вријеме ни да заживи.

Јер, ко ће се вратити тамо гдје нема од чега да живи, а уз то га напада ко стигне?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана