Напад у Зворнику

Горан Маунага

Истрага у предмету терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику након годину не само да није стигла до подизања оптужнице и отварања судског процеса, него није дошла ни до тога да бар узме изјаве од преживјелих жртава, полицајаца који су рањени у том нападу.

Једног од осумњичених у том предмету, Фатиха Хасановића, Суд БиХ недавно је, на основу споразума о признању кривице, осудио на годину затвора због чланства у терористичкој организацији Исламска држава и ратовања на сиријском ратишту. Ту годину затвора може да плати, откупи, и да аутоматски буде одмах на слободи а да га нико и не упита, а камоли да провјери, шта је све радио у Сирији.

А евентуалну провјеру повезаности са терористом Нердином Ибрићем и нападом на зворничку Полицијску станицу да и не помињемо. Јер ако џихад ратници по повратку из Сирије могу, на основу споразума о признању кривице склопљеног с тужиоцем, бити одмах на слободи, од таквих тужилаца не треба очекивати никакве резултате истраге терористичког напада на "неку српску полицијску станицу". 

Други осумњичени, вехабија Касим Мехидић, на слободи је цијелу ову годину и бави се приватним бизнисом у Дубници. То је оно мјесто које је познато по јакој вехабијској заједници и по томе што ни сам реис Хусеин Кавазовић није успио да приволи чланове тог параџемата да се приклоне Исламској заједници.

Све то оставља велику сумњу у то да управо они који су послије тог терористичког напада у званичним институцијама БиХ покренули питање да ли је напад на зворничку Полицијску станицу био терористички или осветнички чин, утичу и на рад Тужилаштва у том предмету и да ће све бити завршено на томе да је терориста Нердин Ибрић у свему био потпуно сам.   

Зато, на том фону из Сарајева треба очекивати даље извртање чињеница и, чак, могуће подизање тужбе против РС и МУП-а РС због убиства терористе Нердина Ибрића.

То су већ најавили поједини медији из ФБиХ који су пласирали дезинформације да је Ибрић жртва јер је убијени полицајац Ђурић наводно учествовао у убиству његовог оца, да га је први напао и да је Ибрић пуцао у самоодбрани.

Па шта онда треба да значи ћутање Тужилаштва?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана