Напад на Вучића

Жељка Домазет

Да је БиХ и двије деценије након рата, нажалост, легло невиђене мржње показао је и покушај убиства премијера Србије Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари у Сребреници. Уз повике "Алаху егбер", "Уби четника", "Уби Вучића"... разуларена маса је камењем и различитим предметима насрнула на првог човјека српске Владе и његову делегацију и они су "за длаку" избјегли линч.

Камењем засути некога ко је дошао на сахрану и да ода почаст невиним жртвама за свакога цивилизованог несхватљиво је и необјашњиво. На тако нешто свако нормалан може изразити само гнушање и највећу осуду. Јер Вучић је, без обзира на све што се дешавало уочи комеморације, смогао снаге и храбрости да дође и ода почаст жртвама.

Након напада српска Влада одржала је сједницу, упућена је протестна нота БиХ, а Вучић је поручио да је пријатељска рука Србије и даље пружена према БиХ. Засједала је одмах и Влада Српске и хитно реаговала, као што то такав догађај захтијева. Реаговали су и сви званичници РС, па и странци, док је на нивоу БиХ званично реаговало једино Предсједништво БиХ и поводом догађаја у Сребреници одржало сједницу. Тога дана ни Савјет министара, ни Парламент БиХ, ни безбједносне структуре на нивоу БиХ нису нашле за потребно да се хитно састану и расправе цијелу ситуацију, што је било нормално и логично. Реаговали су само неки или на позив новинара или саопштењем. Хитних или ванредних сједница није било ни дан након напада на Вучића.

Дирекција за координацију полицијских тијела, ни Тужилаштво БиХ, нити било која институција задужена за истрагу ни дан након напада у Поточарима није имала ниједну информацију о томе ко су починиоци и организатори овог невиђеног скандала, иако је цијели свијет видио снимке напада. Сви су се на овај или онај начин правдали чињеницом да је недјеља, мада би у свакој нормалној земљи након оваквог покушаја убиства премијера друге државе све институције морале да се дигну на ноге.

А то је само дио проблема. Јер за чињеницу да се овакво нешто уопште догодило и да дође до напада на премијера који је на позив дошао као гост и да га потом мора да спасава његово обезбјеђење тешко је наћи оправдање и образложење.

Прије доласка Вучић је имао гаранцију из БиХ да је у овој земљи безбједан и ту гаранцију му је пружио лично бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Знало се унапријед да је ријеч о високоризичном скупу и да су у Сребреницу стигли екстремисти. Зашто су онда направљени невјероватни безбједносни пропусти, неко ће морати да објасни.

Колико дуго ће јавност и Србија чекати на одговор ко су организатори и починиоци напада на Вучића и ко је крив за пропусте, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана