Наоружање

Горан Маунага

То што је једина "јача" оптужница коју је Тужилаштво БиХ до сада подигло у вези са дугогодишњим махинацијама наоружањем "пала" у Суду БиХ, говори да тужиоци у тој области нису радили довољно, али је шокантнија спознаја да се на томе највјероватније никада неће ни радити.

Тако ћемо остати ускраћени за сазнање о томе ко су све кривци за незапамћени шверц наоружања у БиХ, за незаконитости приликом уништавања наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава и за, што је најбитније, процесуирање одговорних.

Тужилаштво се приликом подизања оптужнице у предмету против оптужених двојице службеника Министарства одбране и директора предузећа "Бинас" из Бугојна прошле године похвалило да је истрага трајала двије године и да им је у томе много помогао извјештај Истражне комисије Парламента БиХ, али је о квалитету тужилачког рада све рекао Суд БиХ, када је оптужене крајем октобра ослободио.

Мора се поставити питање каква је то оптужница против Марија Шега, Шефика Хасановића и Мухамеда Гурбета, за које се зна да су спријечили уништавање вишка наоружања, граната, мина, ручних бомби, тромблона, упаљача, иако су наплаћена средства за њихово уништавање, која је тако лако "оборена" у суду?

Значи ли то да су припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) узалуд пронашли велику количину минско-експлозивних средстава која су лажно приказана као уништена, као и фалсификовану документацију којом је лажно приказивано да су експлозивна средства уништена?

Није тајна да је SIPA поднијела поприличан број квалитетних извјештаја, уз доказе и свједоке, о пропустима приликом предвиђене делаборације наоружања, о фирмама у ФБиХ које су одговорне за то, о актерима од којих су неки припадници Министарства одбране и Оружаних снага те о шверцованом и скривеном наоружању на велико, али проблем је нереаговање Тужилаштва.

Тако смо дошли у ситуацију у којој, за разлику од Тужилаштва, SIPA ради свој посао, а да то у крајњем исходу држави не значи ништа, пошто не резултује добрим оптужницама ни квалитетним пресудама. Поразно је сазнање да се велик дио узрока катастрофалног стања, када је ријеч о спречавању шверца наоружања, налази у државном тужилаштву, јер, једноставно, то имплицира смисленост постојања саме те државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана