Наопака историја

Жарко Марковић
Наопака историја

Гомила глупости пласирана је протеклих дана у јавни простор током нове расправе о садржају уџбеника историје за девети разред у Републици Српској.

Прича о уџбеницима није нова, наравно. И раније су наводи који се тичу, прије свега, Одбрамбено-отаџбинског рата, а затим и Другог свјетског рата сметали разним интелектуалцима, дијелу медија и политичара, Кристијану Шмиту и ликовима из категорије “добитник признања Бундестага”, али у посљедњем случају осим злобе и подмуклости, та екипа показала је и висок ниво површности и незнања, што такође није неуобичајено за њих.

Спорно им је што ће ђаци у деветом разреду из уџбеника сазнати понешто о Ратку Младићу и Радовану Караџићу, а тврде да је то смишљено тек за ову школску годину, а при том благе везе немају да су наводи о Радовану и Ратку били и раније дио уџбеничке материје. А то понешто су тек три-четири реченице, штура биографија. Нимало детаља, а још мање глорификације, што је омиљена ријеч ликовима са почетка овог текста.

Креаторе хајке, при томе, ни најмање не тангира што ђаци у бошњачком дијелу ФБиХ уче да је над Бошњацима од 1992. до 1995. године почињен злочин раван холокаусту или што им професори из њихових уџбеника сервирају тезу да је на напаћену Босну извршена агресија.

Нису проблематичне ни тезе да је током Другог свјетског рата над муслиманима извршен геноцид, док су Срби и Јевреји били “мете прогона”.

Мотиви за хајку нису никаква борба против фашизма, што им је омиљена крилатица, нити било шта слично. Овдје је на сцени покушај наметања фалсификоване историје свима у овој наизврат постављеној земљи. 

Али не иде то баш тако једноставно, друга су времена. Није ово она некадашња држава гдје је историја писана само онако како су је замислили они што владају.

Тим дилетантима, осим Караџића и Младића, смета чак и помињање Споменка Гостића. Смета и 9. јануар, смета све живо што им руши једнострани концепт, мит о наводној агресији, жртвама и злочинцима, геноциду и осталим редовним конструкцијама.

Смета свака назнака образложења да рат у овој земљи нису тек тако изазвали полудјели Срби, већ да у тим догађајима битну улогу имају и Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Харис Силајџић и остала братија са не баш српским именима. Смета и факт да рата можда не би било да Алија није повукао потпис са Кутиљеровог плана. 

Смета све што нарушава бошњачки историјски наратив у којем су самовиктимизација и србофобија доминантне категорије. Никакве бриге за дјецу која из тих уџбеника уче ту нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана