Наметање независности

Крстина Ћирковић
Наметање независности

Иако за Републику Српску 1. март није дан независности БиХ, обиљежавање овог, за неке у Сребреници важног датума, потврђује да грађани, или само њихови представници власти, немају исту визију будућности и заједничког живота на подручју ове општине.

У прилог овој тврдњи је чињеница да су обиљежавање, радно и свечано, најавили начелник Осман Суљић и потпредсједник скупштине Зулфо Салиховић, а да се нигдје не помиње предсједник општинског парламента и представник српског народа у локалној власти Радомир Павловић.

Многи се сјећају да се обиљежавање 1. марта већ  десет година покушава наметнути свим житељима Сребренице. Бивши представници Бошњака у локалној власти проглашавали су га нерадним даном и одлазили у Сарајево, да са својим менторима прославе дан који Србе подсјећа на референдум и трагичне догађаје који су послије њега услиједили у "грађанској" БиХ.

Ови данас су смјелији, јер су одлучили да такозвани дан независности БиХ обиљеже ту гдје јесу. У Сребреници. У Републици Српској, чији закони о празницима не познају тај датум и у којој је 1. март један, у низу обичних радних дана. Опет ће у само једној општини Српске празновати самовоља.

И не само то. Потврдиће се да неки локални званичници једно причају, а друго раде. Наиме, Суљић је изјавио више пута до сада да је он представник свих грађана Сребренице и да ће радити у складу са законима Српске и БиХ. Није познато да је у неком од  важећих закона у овом ентитету, као ни држави БиХ, 1. март проглашен даном независности БиХ.

На тај датум је, прије 18 година, одржан референдум о независности БиХ, на коме је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за излазак БиХ из државе СФРЈ. Бирачи српске националности залагали су се за опстанак заједничке државе и нису изашли на референдум.

Без воље српског народа и без потребне двотрећинске већине изгласана је независност БиХ 1. марта 1992. године. Цијелом једном народу наметнуто је, али, и данас се намеће рјешење будућег уређења БиХ, у којој ексклузивна права имају само Бошњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана