Наметање кривице

Жељка Домазет

Министар цивилних послова Адил Османовић и његова страначка колегиница из Министарства за људска права и избјеглице Семиха Боровац на све начине желе да у школе у Српској угурају "босански језик". Да су у томе отишли заиста предалеко, показује то што су Савјету министара доставили "информацију о кршењу уставног права Бошњака на слободно коришћење и употребу босанског језика у Републици Српској".

Свакоме иоле упућеном ствари ће бити јасне када види сам назив информације. Када се има у виду чињеница да уставни судови у БиХ никада нису утврдили да су прекршена права Бошњака ни бошњачке дјеце у школама у Српској, онда је сасвим јасно да се иза ове исфорсиране приче о правима на образовање, језик и културу крије чисто политичка прича.

У информацији је, између осталог, наведено да се "негирање и оспоравање босанског језика може тражити у политизацији и злоупотреби, односно отвореном кршењу једног од основних људских права на образовање и језик у појединим дијеловима БиХ". Сви који су упознати са наставним плановима и програмима у РС знају да бошњачка дјеца уче на свом језику, да уче о својој култури, да имају програме и уџбенике које штампају издавачи из Федерације и да им права ни по ком основу нису угрожена.

У цијелој овој причи невјероватно је и то што су аутори информације - Министарство цивилних послова, Министарство за људска права и избјеглице БиХ те институција Омбудсмана за људска права користили само одређене информације, углавном неке своје податке и анализе иако је питање којим се бави информација искључиво у надлежности Министарства просвјете и културе чијег става нема. Колико је због тога та информација објективна, није тешко погодити.

Једино позитивно у свему овоме јесте то да су министри из РС у Савјету министара препознали проблем и онемогућили усвајање неоснованих и тенденциозних закључака и пренос надлежности РС, чиме су показали како треба да се ради у оваквим случајевима.

Буду ли РС и њене институције поклекли пред оваквим настојањима, можемо очекивати да се Србима и РС наметну и много горе ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана