Накнаде за све и свашта

Маријана Миљић Бјеловук

Тачан број намета у БиХ је немогуће утврдити. Помињана је нека бројка од 3.400 прије неколико година и тада је, као до тада али и сада, најављивано да ће та цифра бити смањивана. Али од тога није било ништа и да се не варамо, неће бити ништа. Напротив, та бројка може само да расте, што и јесте тако. Већ од старта идућег мјесеца грађане чека ни мање ни више него плаћање накнаде за кориштење мобилне мреже. Може им се. Ујединили се сви па ударају по напаћеном народу. Ко зна за шта ћемо накнаду све плаћати до краја године. Можда и за ваздух. Јер чини се само то није опорезовано у овој држави апсурда.

 

Због свих тих намета дуг предузећа према држави и ентитетима расте, поједине фирме не могу више издржати превелика оптерећења па стављају кључ у браву, док друге пак гасе своје погоне на домаћем тлу и пресељавају их на тржишта земаља које воде рачуна о својим привредницима и грађанима и не штанцају на мјесечном нивоу разне намете и накнаде, као ови наши. У томе су лидери над лидерима, нема им премца.

Колико смо заглибили у брдо пореза и доприноса најбоље показује податак да су оптерећења на најнижу плату у Српској међу највећим у региону, али сигурно и шире.

Та пореска оптерећења експресно се доносе, док са друге стране, када је ријеч о њиховом укидању или пак смањењу, о томе се прича мјесецима и исход свега је и више него јасан. Пропала прича домаћих нам политичара. Доказ за то јесу акцизе на гориво, али и смањење ПДВ-а, које поред све халабуке домаћих политичара претходних мјесеци није макло даље од тога. Све те законе само просљеђују од комисије до комисије, од једног до другог дома и тако прође више мјесеци. Проћи ће још више и добићемо оно што имамо сада, односно биће још и горе, јер према садашњим најавама цијене ће да расту, а политичари ће, да се не варамо, и даље само да причају.

Отпор политичара, ма колико се год трудили да пласирају сасвим другачију причу у јавности по питању укидања или пак бар смањења намета, јесте и више него јасан. Јавна је и тајна да у овој посрнулој земљи новац из буџета заврши и у џеповима појединаца и неформалних друштвених категорија. Подложни смо тло за то. Нарочито у изборним годинама, а ово је једна управо таква. Па како онда укинути намете и тиме ускратити изворе новца у бици за власт.

Тако да не треба нико да се заварава, ма колико год се појединци куну у своја обећања да ће се ова земља бар милиметар маћи са дна на којем се налази. Јер цијене горива из дана у дан обараће историјске максимуме, намети ће остати огрми, а власт за то није брига. Они тренутно имају преча посла, а то је што више људи привући на своју страну, јер је октобар све ближе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана