Накнаде за породиље

Милијана Латиновић

Вијест да ће Влада РС од идуће године издвајати мјесечне накнаде за незапослене породиље у трајању од 12 до 18 мјесеци одјекнула је Српском и измамила осмијехе будућим мајкама.

Свјесни ситуације у којој се нашла Република Српска, у којој је број умрлих годинама већи од броја рођених, надлежни су одлучили да се ухвате у коштац са бијелом кугом. А да је о овом проблему требало размишљати много раније, свједочи податак да нам је бијела куга однијела цијеле градове.

У породилиштима се све рјеђе чује плач беба, школе се затварају јер нема довољно ђака, а у појединим селима дјечија граја само је пуста жеља мјештана.

С негативним природним прираштајем бори се већина општина у којима се млади све рјеђе одлучују на заснивање породице и потомство одгађају за нека боља времена, која никако да дођу. Чекамо сигуран посао, солидну плату и кров над главом. Жене постају мајке тек у касним тридесетим годинама, а на прсте се могу избројати оне које одлуче да имају троје, четворо или више дјеце.

Накнаде за незапослене породиље само су мали помак у побољшању статуса мајки, подстицању наталитета и поправљању лоше демографске слике у Српској. Мали помак, али значајан.

Али не можемо да се не запитамо одакле ће Влада РС намакнути новац за исплату ових накнада и хоће ли и оне каснити? Ипак, остаје нам да вјерујемо да се на оваквим приоритетним одлукама не смије штедјети.

У многим породицама, поред мајке, незапослен је и отац и свака марка значи много када у породицу дође принова. Уколико буде спроведена у дјело, ова одлука ће многе подстаћи да постану родитељи.

Искорак у поправљању демографске слике је направљен, а да би у годинама које долазе статистике биле позитивне, потребно је урадити још много тога.

Ниједна, па ни ова одлука надлежних не смије остати само мртво слово на папиру. Породица је темељ, стуб и кров друштва, а без потомства нема ни породице, нема државе, нема народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана