Најтраженији најнеплаћенији

Драгана Орловић

Менаџери су током прошле године били најплаћеније занимање у БиХ, а њихова просјечна плата износила је 1.637 марака, док су трговци регистровани као најтраженија струка, али са скоро троструко мањом платом од менаџерске, показала је анализа најтраженијих занимања на тржишту рада у БиХ, коју је урадио портал "Посао.ба".

Краће речено - најтраженији најнеплаћенији.

Послије менаџера, највише новца зарађују програмери, а затим грађевински инжењери и запослени у банкарском сектору, док су са најлошијим примањима трговци и угоститељи.

Тренд у погледу најплаћенијих и најмање плаћених занимања, као и њихове потражње, како тврде аналитичари и економски стручњаци, није мијењан у посљедњих неколико година.

На тим позицијама већ традиционално из године у годину затичемо иста занимања и веома је очигледно да ће такав тренд бити настављен и у будућем периоду.

Овакви подаци и не изненађују ако имамо у виду да је привреда у цијелој БиХ већ годинама у огромним проблемима и да надлежни не чине ништа на рјешавању тих проблема. Због тога и нема потражње за радницима у реалном сектору, а и они који успију да се запосле, имају далеко мање плате него што их имају менаџери, програмери и други запослени у финансијским институцијама.

Сигурно је да би у идућем периоду требало више пажње да буде посвећено реалном сектору, улагању у његов развој и унапређење, јер он једини и ствара нове вриједности. Без тога не можемо очекивати ни нова запошљавања, а ни веће плате трговаца, обућара, текстилаца...

Чињеница је и да уписна политика већ годинама није усклађена са потребама тржишта рада, и да у том сегменту постоји велики простор за квалитетнији посао. Ипак, ако се једног дана и деси да добијемо квалитетну уписну политику, питање је ко ће од младих одлучити да се школује за неко од производних занимања, која су на самом дну по висини плата. И ко ће од њих одлучити да буде међу најтраженијим, али најнеплаћенијим радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана