Најбољи студенти на леду

Данијела Бајић

Десетке у индексима најбољих дипломаца на бањалучком Универзитету више нису гаранција да ће имати прилику да обаве приправнички стаж на факултету, јер декани више не морају да им пруже ту шансу, што су до сада били обавезни.

Та одлука проширеног колегијума Универзитета у Бањалуци растужила је многе студенте, који су маштали о стажирању управо на високошколској установи у којој су стицали знање.

Одлука да најбољи дипломци приправнички стаж обављају на факултетима донесена је лани у ово доба, на приједлог ректора бањалучког Универзитета Милана Матаруге. Он је изразио жаљење због новог става колегијума, који је судбину студената генерације препустио на милост и немилост декана.

Прошлогодишња одлука, која је код већине дочекана раширених руку, студентима је била вјетар у леђа да наставе да се труде, јер су им се на тај начин отварала врата да кроз неколико година постану асистенти и професори те на тај начин допринесу развоју Универзитета у Бањалуци, а самим тим и Републике Српске.

Чак и да не добију стални посао на Универзитету, студентима та могућност даје добру основу или вишу почетну позицију у односу на друге.

Сада све то виси о концу, јер је питање који ће декан најбољем студенту дати прилику за стажирање на факултету.

Поједини декани су на старту обећали да најбољима неће ускратити ову шансу, док има и оних који су одмах дали до знања да не желе приправнике, него асистенте.

Иако су разочарани новом одлуком, студенти не губе наду да ће декани наћи начина да их награде за сав труд и рад који су уложили током студирања.

Надлежни не смију заборавити ни чињеницу да је РС за двије године напустило више стотина љекара и техничара, као и хиљаде других дипломаца који су трбухом за крухом отишли "преко гране". Због тога сваки покушај да се задрже и награде млади и вриједни становници ове земље улива наду у боље сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана