Награда за представу

Маријана Миљић Бјеловук

Ни стида, ни свијести, ни савјести, а границе бахаћења и безобразлука одавно су пробијене. Тако би се укратко могло описати понашање домаћих нам званичника, који подразумијева се, не штеде на себи, док са друге стране грађанима дају мрвице, а некима чак ни то.

Њихово понашање тешко је објаснити. Не постоји стручњак, ни експерт који би могао да да прецизна тумачења њихових потеза. Још се није родио такав стручњак. Можда би ускоро требало да школујемо баш такав кадар који би тумачио дјеловање и понашање политичара. Јасно је да би такви стручњаци имали пуне руке посла и тешко да би на крају могли да дају јасну дијагнозу.

Јер таман када помислимо нема даље, не могу више повући потез којима ће изненадити грађане и гурнути их у амбис, ето их са приједлогом који помјера тло под ногама. Љуља тло, али и њихове новчанике. Вјероватно ће за њих ускоро да се кроје посебни новчаници, јер по свему судећи она плата коју мјесечно добијају, а коју су увећали посљедњих потезима, ни мање ни више него за 500 марака, не може сигурно да стане у онај обични. И ти кројачи мораће да раде даноноћно, јер по свему судећи, требаће нове идеје и модели за све веће новчанике домаћој нам политичкој елити.

Та елита, како се вјероватно само они међусобно ословљавају, нема нимало свијести и савјести што највећи број младих људи ради мјесечно и за мање од тих 500 марака, док је и срамно спомињати колико износи најнижа плата у оба нам ентитета. Не, њих није срамота. Ништа. Јер очигледно се воде тиме “дај мени све, а другима шта остане”. И то што остане, гледаће да подијеле између себе, јер шта ће оним обичним људима.

Па, како вас није срамота? Шта сте урадили да би себи увећали плате за 500 марака. Ништа. Али баш ништа. Осим што сте грађанима нудили шупље приче. И за тај шупљак себе сте наградили, ни са мање ни више него са 500 плус на плату. Није то плус један мјесец, већ за читаву годину. Са новом годином слиједе наравно и нова увећања, јер се слово закона поштује само када су у питању плате домаћих нам званичника.

Па, да су бар нешто у овој кризи урадили за грађане па да имају имају трун оправдања за енормно увећање нула на својим рачунима. Нити једна мјера, нити један приједлог није донесен ни усвојен на нивоу БиХ. То се, подразумијева се, не ради ни у нормалним условима, али у овој кризи грађани су нешто очекивали. Надали су се изненађењу и некој помоћи. Да, да, изненадили су их, али тиме што су енормно увећали само своја примања нудећи успут шупље приче и смијући се иза затворених врата. Јер свађе и препуцавања су само представа за јавност, која се награђује са 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана