Нафтна налазишта

Марина Чигоја
Нафтна налазишта

Иако не постоји прецизна информација о томе да ли се и колико нафтних поља налази у Републици Српској, истраживања која су некада давно рађена говоре у прилог чињеници да та налазишта заиста постоје.

Нафтна налазишта у РС и БиХ све чешће су тема озбиљних разговора стручњака у овој области, али и оних који су заинтересовани да та налазишта открију и искористе.

Да је тако, потврђује и потписивање Меморандума о сарадњи Нафтне индустрије Србије и Оптима групе на истраживању налазишта нафте на простору Републике Српске чија је вриједност 150 милиона долара. Директори ових компанија најавили су у Бањој Луци да ће надлежним органима у РС поднијети захтјев за концесију за истраживачке радове.

Самим почетком радова предвиђена су улагања од 20 милиона долара, што је и те како значајна инвестиција. Aко се у међувремену потврде ранија сазнања да овдје постоје одређене количине сирове нафте, колики ће то економски значај имати за ову земљу сувишно је коментарисати.

Прва истраживања, према најавама, требало би да буду завршена до краја 2011. године, када ће бити познато да ли и са колико нафте располаже Република Српска.

Оно што треба нагласити је да је добра међусобна сарадња Српске и Русије потписивањем овог меморандума подигнута на још виши ниво, што је, сасвим сигурно, у интересу и Русије и РС, али и цијеле БиХ.

Да су Руси заиста заинтересовани за улагања у нафтну индустрију РС показује и то што је у Рафинерији нафте Брод отворена најмодернија лабораторија на Балкану, у коју је уложено 15,6 милиона марака. Отварањем лабораторије, Рафинерија ће унаприједити контролу квалитета производа у току производног процеса, као и контролу квалитета готових производа.

Све ово доказује да су руски партнери озбиљно схватили свој посао у РС и БиХ, да ту виде потенцијал и да испуњавају преузете обавезе и раде на унапређењу квалитета својих производа, због чега би и органи БиХ требало да имају мало више разумијевања него што је то тренутно случај и донесу одлуку о квалитету нафтних деривата којом би Рафинерији још неко вријеме дозволили прометовање нафтним дериватима садашњег квалитета и достизање потребних еко-стандарда.

Колико ће разумијевања власти БиХ имати за то, остаје да се види у сљедећих мјесец и по, до када би требало да буде донесена нова одлука о квалитету горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана