Надреалисти

Вељко Зељковић

Превод Дејтонског мировног споразума на српски језик се разликује у односу на бошњачки и хрватски. Нажалост, не ради се о скечу из некада популарних “Надреалиста”.

Констатовао је то сарајевски професор Касим Трнка, покушавајући још једном да оспори конститутивност Срба у БиХ, али и саме Републике Српске.

Нажалост, представници бошњачке елите се ни након 25 година не могу помирити са, како је често воле називати, “републиком им мрском”. Годинама на све могуће начине покушавају сатанизовати Србе. И посљедњи артиљеријски напад на премијера Радована Вишковића има то за циљ.

Желе се створити услови на “фудбалском терену” да судије покажу црвени картон Републици Српској те отворе питање неког новог уређења БиХ - централизоване државе, без ентитета, у којем би вазалски владао само један народ.

Онима којима се не свиђа та идеја, према ријечима сарајевских политичара, могу пут Србије. А што се тиче имовине, дједовину могу понијети онолико колико им може стати на опанцима.

Досадашња политика америчког предсједника Доналда Трампа није ишла на руку Бошњацима. Његова администрација водила је много разумнију спољну политику него она чији су протагонисти били “судије” Бил Клинтон и Барак Обама.

Због свега тога Бакир Изетбеговић и његови вазали са нестрпљењем очекују исход предстојећих предсједничких избора у САД, надајући се да би Трампов противник Бајден могао побиједити те све то промијенити. И све док овакве идеје и даље живе у главама појединаца, ни мира, а ни суживота у БиХ неће бити. Возови полако пролазе, а БиХ и даље остаје заробљена у деведесетим. Постаје све већа црна рупа. Млади одлазе, а земља постаје паркинг за мигранте.

Представници Срба, али и Хрвата, се противе таквим покушајима Бошњака и њиховој доминацији. И сам премијер Хрватске се недавно успротивио идеји “распакивања” Дејтона. Свјестан је да би то додатно угрозило положај Хрвата, чије интересе тренутно “брани” грађанин Комшић. Ни Трампова администрација није за такве нове геополитичке авантуре. Нису ни у Бриселу.

Изетбеговић млађи за све то не мари. Ко о чему, баба о уштипцима. Наставља по старом, водећи једну назадну и опасну политику. О 100.000 нових радних мјеста, које је обећао прије пар година, више не прича.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана