Надреалисти

Ма­ри­на Чигоја

Сцена из култне серије "Топ листа надреалиста" у којој Денис Испушлић прича о необичном рекорду - није примио плату 14 година, а Неле му пожели да тако буде и у идућих 14, како његов рекорд не би био угрожен, у Српској је скоро па постала стварност.

Радници "Агропромета" имају зарађене, а неисплаћене чак 44 плате, али и поред тога одлазе на посао. Признају и сами, посла неког превеликог и нема, али иду јер, ето, тако имају шансу макар да оду у пензију када за то испуне услове. И нису се у Денисовом лику пронашли само радници "Агропромета".

Иста мука мучи и раднике "Трудбеника", "Космоса", "Униса". Некима плате касне више од годину, а некима чак више и од три године.

Радници "Агропромета", већ у поодмаклим годинама, помирили су се с тим да плата нема и задовољили се тиме да им се омогући одлазак у пензију. Кажу, у годинама су кад у нове почетке не могу да иду.

А, шта је са некадашњим гигантом "Космосом" који никако да стане на ноге? Ко је одговоран за то што су радници у овом предузећу пет мјесеци били у штрајку тражећи само исплату двије плате? Ко је одговоран за то што предузеће и након окончања штрајка не успијева да стане на ноге и једва су исплатили једну плату, тек како би избјегли нови штрајк. Шта је са "Унисом" и "Трудбеником"? У "Унису" производње нема, а све су прилике да је неће ни бити. Обавезе предузећа су огромне и најизгледнија варијанта је стечај. Радници су у неколико наврата штрајковали без неког успјеха, а и сада су у штрајку. Траже само оно што су зарадили, али ни до тога не могу доћи. Ништа боље није ни у "Трудбенику". Додуше, тамо се радило, али радницима плате нису исплаћиване. И они су тренутно у штрајку. Ако је судити по досадашњим искуствима, тешко да ће било ко од њих штрајковима успјети да постигне било шта.

С обзиром на то да штрајкови нису помогли, питање је шта је радницима преостало. Да ли су законска рјешења добра? Да ли су институције требале да реагују како би се спријечило гомилање дугова за плате и доприносе? Радницима очигледно треба помоћ државе. Законе који регулишу област рада можда и имамо, само је питање шта ће нам ако се не поштују и ако се то непоштивање не кажњава.

Јер ако се овако настави, нема сумње у то да ће се број Испушлића у Српској повећавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана