Надлежности

Свјетлана Шурлан

Многобројне надлежности ентитета пренесене су од потписивања Дејтонског мировног споразума до данас на ниво БиХ.

Гомилале су се тако годинама различите институције, агенције, институти, дирекције, канцеларије... на нивоу БиХ, а све под изговором да је то потребно због интеграција у Европску унију и NATO.

Тако данас има чак 75 различитих институција БиХ надлежних за различите, а у доста случајева и исте области.

С друге стране, мало шта је побољшано у тим областима у односу на стање када су оне биле у надлежности ентитета.

Најновији покушај преноса надлежности је да борба против прања новца и финансирања терористичких активности буде стављена у надлежност БиХ, иако се тиме баве полиције ентитета.

Изговор за то су опет европске вриједности које БиХ треба да примијени иако је до сада евидентно да принципи који се примјењују у осталим земљама не вриједе за БиХ.

Све је кренуло од Комитета експерата Савјета Европе за процјену борбе против прања новца и финансирања тероризма - Манивала, који је припријетио БиХ да ће је прогласити "неусклађеном", а што је може ставити на црну листу земаља које се не боре против прања новца и тероризма.

Због тога је Савјету министара БиХ синуло да не би требало да допусти да се БиХ нађе на поменутој листи, па је наложио да буде написан закон о борби против прања новца и финансирања терористичких активности БиХ.

Савјету није пало на памет да извијести Манивал да је то питање у надлежности ентитета и да ће, ако је недовољно законски регулисано, координисати да то буде промијењено.

Није им пало ни на памет да се упитају ко то представља БиХ у Манивалу и да ли та лица, која није именовала ниједна надлежна институција, знају како БиХ функционише.

Имају ли право чланови тог тијела из БиХ да се залажу за било какво уређење БиХ и ко их је овластио за то?

Тиме се Савјет министара није бавио, у циљу му је било да се стављање на црну листу одгоди. То је и урађено, и то за период од два мјесеца, а тада ће Манивал вјероватно извијестити да је процедура доношења закона у току, те ће се оцјењивање још одгодити, и тако до избора.

Касније шта буде... А то што је БиХ већ одавно на црним листама по сиромаштву, задужености, незапослености, корупцији, величини и ефективности администрације, то изгледа и није битно. Бар не министрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана