Нада умире посљедња

Маријана Миљић Бјеловук

Највећи број радника у Српској, осим оних који су на буџетским јаслама, живи у страху за своје радно мјесто због кризе која је настала појавом и ширењем вируса корона.

Прецизних података о томе колико је радника остало без посла у Српској нема. Надлежне институције саопштавају различите податке. Једни говоре о бројки од 400 радника, други о 800, док трећи опет спомињу цифру већу од 1.000 подијељених отказа у року од мјесец дана.

Очигледно је да свако говори оно што му одговара и право стање крије блажим цифрама.

Јасно је да су поједини послодавци већ првих дана похитали да откажу уговоре радницима који су били на одређено, али и неодређено.

Како вријеме пролази и улазимо у други мјесец борбе против вируса корона, таквих је, нажалост, све више. И биће их све више и више, а надлежни ће опет да спомињу неке блаже цифре. Ако “скочимо” и до цифре од неколико хиљада радника који су добили отказ, на крају ће то бити званично блаже, знатно блаже бројке.

Право стање знаће само они који су завршили на бироу и њихове породице које су остале без мјесечних прихода за преживљавање, јер и до сада знамо какве су плате преовладавале у Српској. Мало ко од радника могао се похвалити просјечном платом, која је према посљедњим подацима била стигла до 950 марака. Тај просјек достигао је износ од 950 марака прије свега због радника који плату примају из буџета, а чија мјесечна примања у највећем броју случајева премашују износ од 1.000 марака.

Ово вријеме, нажалост, појединци користе да отказе дијеле и шаком и капом, смањују плате и уништавају и оно мало радничког достојанства што је остало на домаћем тржишту рада.

Таквих послодаваца никада, изгледа, неће нестати у овој земљи и због тога ћемо и даље заузимати посљедње или претпосљедње мјесто на свим европским и свјетским љествицама.

Јасно је и да ће се у БиХ слити милиони и милиони марака од стране међународних институција и других донатора, али и путем других канала. Тај новац никако не би требало да заврши код оних који се бахате и уништавају и оно мало радника што је остало на домаћем тржишту.

Влада је обећала да им неће помоћи, па се надамо да ће тако и бити. Нада посљедња умире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана