Национални интерес

Мирослав Филиповић
Национални интерес

Потезање питања заштите виталног националног интереса бошњачког народа пред Уставним судом Српске у вези са називима општина Брод и Костајница, које је одбачено као неосновано, поново је оживјело идеју о редефинисању улоге Вијећа народа РС да би се онемогућиле злоупотребе механизма за заштиту националног интереса.

Наравно, то није нимало једноставан посао, јер су за то потребне измјене републичког Устава, уз сагласност Вијећа народа РС, али ради ефикаснијег функционисања законодавне власти Српске неопходно је пронаћи начин да се спријече политичке злоупотребе и неаргументовано оспоравање одлука и закона Народне скупштине РС.

У НСРС било је доста ситуација када су одређени закони добијали подршку бошњачких посланика, да би, послије уобичајено оштрих реакција из Сарајева и консултација са партијским лидерима, те исте законе у Вијећу народа РС оспорили бошњачки делегати. Ранијих година питање заштите виталног националног интереса у Вијећу народа РС покретано је чак и до 70 пута. Не би тако зачудило ни да су бошњачки делегати ставили вето и на Закон о љековитом биљу РС.

Политички утицај Сарајева на бошњачке представнике у Бањој Луци је очигледан и огроман. По налозима сарајевског политичког и вјерског врха, они аутоматски стављају вето на одлуке и законе НСРС, чиме свјесно успоравају политичке, економске и друштвене процесе у Српској.

Бошњачким делегатима је тако, осим уставних амандмана, Закона о територијалној организацији РС, Стратегије развоја локалне самоуправе у РС и низа других одлука, резолуција и декларација, засметала и одредба према којој се испред назива општина Брод и Костајница брише префикс "босански".

Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда РС закључило је да брисањем придјева "босански" није повријеђен витални национални интерес Бошњака, али, без обзира на то, предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Един Рамић казао је да ће за њега Брод и Костајница увијек бити "босански". По Рамићевој логици (жељи), онда би испред назива свих градова требало да стоји придјев "босански". То је субјективна политика која не уважава реалност. На срећу, ту субјективност препознао је и Уставни суд РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана